Crna Gora Društvo Srbija

Crna Gora uvodi kontrolu za rijaliti programe iz Srbije

Crna Gora je donijela nove propise kako bi spriječila ili ograničila emitiranje rijaliti programa iz Srbije i drugih zemalja.

Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) Crne Gore je na inicijativu “Media centra” donio novi pravilnik kako bi zaštito mlađe od 18 godina od sadržaja koji se emituju na televiziji. Mediji u regiji prenose da je to ograničenje donešeno zbog rijaliti programa iz Srbije.

Direktor organizacije “Media centar”, Goran Đurović rekao je da su zadovoljni tom odlukom.

“Godinama televizije iz republike Srbije preko kablovskih operatera emituju tokom celog dana rijaliti programe u kojima se često promoviše nasilje i govor mržnje”, naglasio je Đurović, prenose podgoričke vijesti.

Crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović, pozvao je prošlog mjeseca AEM da preduzme mjere zbog, kako je naveo, višemjesečne negativne kampanje, koju protiv Crne Gore sprovode neke srbijanske televizije.

Kako je saopćio Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) Crne Gore izmjena navedenih pravilnika motivisana je potrebom unapređenja zaštite maloljetnika, mlađih od 18 godina, od sadržaja u TV programima koji mogu štetiti njihovom fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju, bez obzira na platformu putem koje se pristupa sadržajima.

“Pružaoci AVM usluge na zahtjev (operatori) dužni su da za programske sadržaje koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika, u periodu od 06 do 23 sata, aktiviraju mjere roditeljske kontrole takvih sadržaja (pinovanje, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda). Ove mjere se odnose na programske sadržaje koji se distribuiraju u okviru osnovnog paketaprograma”, navodi se iz SAEM-a.

Povezane vijesti