Aktuelno Crna Gora Društvo

Crna Gora: Zabranjen skup za obe pravoslavne crvke

Uprava policije Crne Gore je saopštila da je iz bezbjednosnih razloga danas zabranjen vjerski skup na istom mjestu i za Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) i za Mitropoliju crnogorsko-primorsku (MCP) Srpske pravoslavne crkvu, kao i da je Upravni sud odbio tužbu MCP kao neosnovanu.

“Odjeljenje bezbjednosti Cetinje je, jer su se stekli zakonski uslovi za to, zabranilo rješenjem okupljanje – vjerski obred i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) i Mitropoliji crnogorsko – primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve, na istom mjestu – u crkvi na Ivanovim koritima i istog dana – 19.08.2019. godine, iz razloga bezbjednosti. MCP je uložila tužbu Upravnom sudu na rješenje Odjeljenja bezbjednosti Cetinje. Upravni sud je cijenio navode tužbe i presudom je odbio tužbu MCP kao neosnovanu, navodeći da su navodi tužbe bez uticaja na donošenje drugačije sudske odluke”, navod se iz Uprave policije Crne Gore.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (MCP-SPC) je objavila da je i ove godine Uprava policije Crne Gore zabranila sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i vjernom narodu da na praznik Preobraženja Gospodnjeg u crkvi posvećenoj ovom prazniku na Ivanovim koritima služe Svetu liturgiju povodom hramovne slave te svetinje.

Kako je navedeno na sajtu te pravoslavne crkve jake policijske snage (više od 15 policajaca i interventna vozila) koje su bile raspoređene oko Crkve Preobraženja na Ivanovim koritima onemogućile su sveštenstvu Mitropolije crnogorsko- primorske (protojereju-stavroforu Gojku Peroviću, protojereju-stavroforu Obrenu Jovanoviću i đakonu Dušanu Bigoviću, kao i Rajku Radusinoviću, predsjedniku Crkvene opštine Cetinje) da uđe u ovaj sveti hram podno Lovćena.

Iz Mitropolije je saopšteno da je “nezapamćeno da se danas u savremenoj Crnoj Gori zabranjuju bogosluženja i to u hramu koji je svojina Mitropolije crnogorsko-primorske. Ovakvo postupanje i zabrane Svetih službi Božijih nijesu karakteristika savremenih društava”, smatraju u Mitropoliji.

Podsjećamo da je 2009. godine, na isti dan, došlo du incidenta između pristalica dvije crke koje djeluju u Crnoj Gori. Uprava policije Crne Gore od tada zabranjuje okupljanje – vjerski obred i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) i Mitropoliji crnogorsko – primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve, na istom mjestu u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.

Od 1993., odnosno 2000. godine u Crnoj Gori djeluju dvije pravoslavne crkve, Mitropolija crnogorsko – primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve i Crnogorska pravoslvna crkva (CPC).

Foto: Mitropolija crnogorsko – primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve

Povezane vijesti