20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Curić: BNV se zalaže da svi građani Sandžaka budu sigurni, ravnopravni i da imaju iste mogućnosti u društvu

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić pozvala je danas predsjednike svih lokalnih samoupava u Sandžaku da zajedno rade na stvaranju demokratskog društva u kome će se svi građani osjećati ravnopravno i sigurno.

Obraćajući se na početku seminara “Ostvarivanje manjinskih prava na lokalnom nivou”, koji BNV organizuje sa Centrom za regionalizam iz Novog Sada, Curić je rekla da je cilj ovog skupa danas “da damo svoj doprinos u pravcu otklanjanja prepreka na putu boljeg i kvalitetnijeg ostvarivanja prava manjinskih naroda i da pokažemo da mi u Sandžaku imamo zajedničke vrijednosti, a to su dobri multietnički i multivjerski odnosi.”

“BNV ima pravo da pokreće inicijative, zauzima stavove i preduzima mjere po svim pitanjima koja se tiču boljeg položaja i statusa Bošnjaka te u tom pravcu ćemo raditi na otklanjanju svih prepreka koje nam stoje na putu do cilja. Lokalne politike moraju počivati na univerzalnim principima jednakosti, nediskriminaciji, toleranciji i uvažavanju različitosti. Neuvažavanje uvijek stvara napetost i rađa konflikte. Iluzija je misliti da se uskraćivanjem prava i nepoštovanjem manjinskog naroda to ne odrazi na većinski narod”, ukazala je ona.

Podvukla je da je zaštita manjina osnovni uslov za stabilnost, demokratsku sigurnost i mir jedne zajednice što je sve, kako je zaključila, ukupno, uslov za ekonomski razvoj iste a što se odražava podjednako na sve građane koji tu žive.

“BNV se zalaže da svi građani Sandžaka budu sigurni, ravnopravni i da imaju iste mogućnosti u društvu. Radimo na ostvarivanju prava i rješavanju statusa Bošnjaka ali ne na štetu drugih. Ovaj skup danas, gdje su prisutni predstavnici skoro svih lokalnih samouprava Sandžaka šalje poruku da svi imamo isti cilj, a to je mir i stabilnost. Mi se moramo boriti da nam ni jedna politika ne oduzme te vrijednosti i da čuvamo dobre odnose, da nam je to temelj razvoja Sandžaka i uslov opstanka svih građana jer mi moramo i trebamo živjeti jedni sa drugima”, poručila je presjednica BNV-a Jasmina Curić.

Na seminaru su se obratili gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović, kao i predsjednik Opštine Tutin Salih Hot.

Seminaru nisu prisustvovali predstavnici opština Sjenica i Nova Varoš.

Seminar se održava u Svečanoj sali Kulturnog centra Novi Pazar, a govorili su i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, koordinatorka Sektora za nacionalne manjin Centra za regionalizam Jelena Perković i pravni savjetnik Transparentnosti Srbije bivši zamjenik zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Robert Sepi.

Cilj seminara je da se predstavnicima lokalnih vlasti iz sandžačkih opština, kao i široj javnosti skrene pažnja na potrebu većih ulaganja u ustanove od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu, organizacije civilnog družtva kao i ustanove gdje je nacionalni savjet osnivač ili suosnivač kako bi mogle u što većem kapacitetu koristiti sva prava koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima ove države, poručeno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: