Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Da li Srbija uvodi pronudnu upravu u Bošnjačko nacionalno vijeće?

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić uputila je dopis srpskom ministru Branku Ružiću u kojem je izrazila protest zbog, kako je navedeno, njegovog pokušaja da onemogući bošnjačkom narodu Sandžaka i Bošnjačkom nacionalnom vijeću da koristi Ustavom i zakonima zagarantovana prava.

Kako je dana saopšteno iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji predsjednica Vijeća je srbijanskog ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu podsjetila na dužnost da poštuje izbornu volju bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Razmatrajući navode koje je ministar Ružić iznio u pismu, predsjednica Vijeća je, stoji u saopštenju, naglasila da se nedvosmisleno može utvrditi neosnovanost navoda i zahtjeva ministra Ružića, ali i krajnja namjera da se, suprotno izbornoj volji Bošnjaka, Bošnjačko nacionalno vijeće stavi u službu velikosrpskih nacionalnih interesa.

“Bošnjaci su politički narod, a Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka, te je obaveza svih državnih funkcionera kao i ministra Ružića da uvaže ovu činjenicu”, poručila je ona i dodala da će Bošnjačko nacionalno vijeće svaki postupak usmjeren ka gaženju izborne volje smatrati aktom otvorenog nasilja i mržnje prema Bošnjacima.

“Imajući u vidu da ste visoki funkcioner političke stranke koja je direktno odgovorna za neprijateljstvo i zločine nad bošnjačkim narodom u Bosni i Hercegovini i Sandžaku zabrinjava nas Vaša očigledna namjera da pripadnicima bošnjačkog naroda suspendujete pravo da legalnim putem riješe pitanje svog statusa, unaprijede svoj položaj i prava, te očuvaju svoj identitet”, zaključila je dr. Curić.

– Ružić BNV-u: “Potrebno”, “da se pridržava”, “ukazujemo”…

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Branko Ružić je u dopisu upućenom predsjednici BNV-a Jasmini Curić naveo da se Odluka Vijeća o inicijativi za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka “ne može smatrati donesenim aktom koji proizvodi bilo kakvo dejstvo, naročito u radu Nacionalnog savjeta bošnjačke nacionalne manjine”.

Ružić je istom dopisu naveo da je “potrebno” da BNV konstatuje prestanak mandata Izvršnom odboru koji je pokrenuo ovu inicijativu, te izabere nov Izvršni odbor BNV-a.

“Da se u svom budućem radu nacionalni savjet u svemu pridržava onoga što je u pogledu pomenute odluke ovim dopisom istaknuto”, stoji u dopisu upućenom Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

On je u zaključku, navodeći da je nacionalni savjet tijelo kulturne autonomije jedne nacionalne manjine, “ne smije da izgubi iz vida ulogu koju to tijelo treba da ima u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta nacionalne manjine koju predstavlja”.

“Ukazujemo da politizacija rada nacionalnih savjeta nacionalnih manjina osujećuje ostvarivanje legitimnih prava jedne nacionalne manjine i umanjuje institucionalni kredibilitet nacionalnog savjeta nacionalne manjine”, stoji u dopisu ministra Ružića.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je juče da izjave srpskih ministara Ivice Dačića i Branka Ružića da su Bošnjaci srpska manjina da idu u kontekst nastavka genocidne politike nad Bošnjacima na Balkanu.

“Ćutanjem nećemo više da odobravamo nastavak genocida nad Bonjacima Sandžaka. Diplomatama stalno pokušavaju da predstave da su Bošnjaci njihova manjina. Dok politički jastrebovi, Miloševićevi nasljednici, (Bošnjake) nazivaju srpskom manjinom s njima razgovora nema. Ovo ne govorim njima već predstavnicima EU, međunarodne zajednice i Bošnjacima da se malo probude i ne budu toliko inferiorni”, poručio je Ugljanin juče na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

Povezane vijesti