Društvo Novi Pazar Sandžak Vremeplov

Dan kada je zapaljena škola

Na današnji dan prije devet godina, 12. marta 2010. godine, izazvan je požar u novopazarskoj osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo”.

Odjeljenje za informisanje uprave Novog Pazara saopštilo je tada da je požar u osnovnoj školi namjerno podmetnut.

U požaru su potpuno izgorjele četiri učionice i dva kabineta. Djelimično je izgorjela i krovna konstrukcija jedne od najstarijih škola u ovom gradu.

Tada nepoznati počinilac je oko četiri sata ujutru provalio u Osnovnu školu “Rifat Burdžović Tršo i podmetnuo požar.

“Osumnjičeni su obili kabinet direktora, odnijeli 13 školskih dnevnika i hard disk sa računara za video nadzor, a zatim polili benzinom i zapalili kabinet za hemiju, odakle se požar proširio i na susedne prostorije”, saopštila je policija nakon privođenja osumnjičenih.

Gradonačelnik Novog Pazara iz tog perioda Meho Mahmutović skrenuo pažnju direktorima škola da je neophodna bolja zaštita objekata u uvođenje noćnih čuvara.

“Ne znam ko se mogao usudit da zapali školu. Evidentno i sigurno da se radi o ljudskom faktoru i da se ne radi o samozapaljivanju. Očekujem da policija ovoga puta adekvatno reaguje, da se počinioci u što kraćem roku nađu, adekvatno osude.

Novopazarska policija je 26. marta iste goidne privela sudiji četvoricu maloljetnika zbog sumnje da su 12. marta podmetnuli požar u osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru

Tada su privedeni I. Z. (15), S. H. (16), A. R. (17) i M. D. (14), koji se terete za izazivanje opšte opasnosti i tešku krađu.

Povezane vijesti