Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Turska

Dan šehida Čanakkala obilježen u Novom Pazaru

Učenjem hatme dove (molitve za umrle), prigodnim programom i prikazivanejm filma u Novom Pazaru je u nedjelju obilježen “Dan šehida Čanakkala”. Obilježavanje 104. godišnjica Bitke kod Čanakkalea održano je u organizaciji Rijaseta IZ-e Srbije i Mešihata IZ-e Sandžaka.

Na programu u novopazarskom Domu omladine, pored velikog broja građani imama i predstavnika IZ-e iz svih sandžačkih mjesta, prisustvovali su zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, grada Novog Pazara i opština Tutin i Sjenica i izaslanik Ambasade Republike Turske u Beogradu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović je poručio da je veoma važno sjećati se svojih predaka.

“Ono što mi danas učinimo za svoje prethodnike to će, inšallah, raditi naši potomci za sto godina. Zato Alalha dragog molimo da nam da prisebnost i lijepu pamet, dobro zdravlje i kuvet da uvijek budemo insani (ljudi), da uvijek budemo dobri muslimani, u zajedništvu i ljubavi, i sjećamo svojih merhuma”, rekao je Nasufović ukazujući na značaj poštivnja predaka.

Muftija sandžački, Senad ef. Halitović je podsjetio da je Sandžak davao svoje najjače stanovnike, svoju omladinu, za odbranu “granica daleko od sopstvene kuće”.

“Turska je danas svjesna kolika je to bila žrtva. Kao Bošnajci sa ovih prostora smo stalno nešto davali, a to je bilo nešto najvrednije, ono što je najbolje, našu mladost, radi odbrane hilafeta. Nije to bila samo odbrana jedne države, jedan ouki interes, već mi so se branili tamo. Znamo da su oni svjesni toga, da danas svim muslimanima u svijetu pomažu, kao i svim ljudima”, rekao je muftija Halitović istakavši da je islam došao sa porukom mira.

Podsjetivši na riječi Poslanika Muhammeda da je svojim neprijateljima govorio da nije poslat kao onaj što proklinje veća sa porukom “rahmeta, milosti i mira”, Halitović je naglasio da je to poruka muslimana prema svima.

Osvrnuvši se na teroristički napad na Novom Zelandu sandžački muftija je kazao da niko nema pravo da ničiji život uzme.

“Šehidi su oni koji su branili ono što se mora braniti. Branili su nedužnu djecu, pragove, imetke, nezaštićene i nejake. To su oni koji se u islamu računaju šehidima”, pojasnio je on.

U svom obraćanju prisutnima, izaslanik i savjetnik za vjerska i socijalna pitanja Ambasade Republike Turske u Beogradu Fatih Yucel je rekao da su odnosi između Turske i Srbije na najvišem nivou i historiji dvije zemlje do sada i i da će iz takvih odnosa proizići najpozitivniji rezultati po Sandžak.

“Dan sjećanja na šehide Čanakkala će ojačati brateske i prijateljske odnose između Turske i Sandžaka. Danas se s rahmetom sjećamo na dvadeset hiljada šehida koij su otišli iz Sandžaka da se bore na Čanakkale, kao i svih drugih šehida”, rekao je Yucel izrazivši želju da i ovaj program bude povod za jačanje bratstva i zajedništva među muslimanima u Sandžaku.

Imami Islamske zajednice su, tokom programa, poučili određene kur’anske sure i ajete u znak proučene hatme za šehide, a Faruk ef. Imamović, glavni imam Medžlisa IZ Tutin, proučio je dovu.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su Hor ilahija i kasida “Stambol” i književnik Enes Nikšić, koji je govorio i kazivao svoje stihove o đurumlijama. Na početku programa prikazan je i dvanaestominutni dokumentarac o đurumlijama (dobrovoljcima) i bici na Čanakkalu.

Danas, 18. mart se u Turskoj, i šire, obilježava kao Dan sjećanja na šehide Čanakkala, jednog od najtežih bojeva Prvog svjetskog rata i ratovanja uopšte. U tim borbama su učestvovali i među gotovo pola miliona stradalih bili su vojnici sa Balkana. Tokom Prvog svjetskog rata na strani Osmanlija u borbama je učestvovalo oko 16.000 Bošnjaka, mahom sa područja Sandžaka. Oni se u u sastavu jedinica turskih askera bore kao dobrovoljci, u narodu poznatiji kao “đurumlije”.

Povezane vijesti