Aktuelno Globus

Dan Ujedinjeninh nacija: Povelja ostaje zajedničko moralno sidro

Povodom obilježavanja 74. godišnjice Ujedinjenih nacija (UN), generalni sekretaraUN-a Antonio Guterres je uputio poruku u kojoj je naveo da Dan Ujedinjenih nacija podsjeća na istrajne ideale Povelje, usvojene na današnji dan.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres

“Dok svijetom udaraju bure, Povelja ostaje naše zajedničko moralno sidro. U ovim vremenima silovitih promena, Ujedinjene nacije ostaju usredsređene na stvarne probleme stvarnih ljudi. Radimo s ciljem pravične globalizacije i odvažnih akcija protiv promena klime”, naveo je Guterres ističuću da se UN danas zalažu za ljudska prava i rodnu ravnopravnost i kažu „ne“ svakoj vrsti mržnje.

UN se na svojoj 74. godišnjici, prema riječima Guterrsea, bore za održavanje mira, dok pružaju pomoć za spas života miliona ljudi pogođenih oružanim sukobima.

“Unapređujući podršku koju pružaju zemljama, same Ujedinjene nacije postaju sve angažovanije i odgovornije. Sljedeće godine se obilježava 75. godišnjica Organizacije. Taj jubilej će biti ključni trenutak da zajedno oblikujemo svoju budućnost.Pozivam vas da se uključite u diskusiju. Hajde da zajedno ostvarimo što veću dobrobit za ‘nas, narode'”, poručio je generelni sekretar UN-a.

Povelja Organizacije ujedinjenih nacija je međunarodni ugovor kojim je osnovana Organizacija ujedinjenih nacija.

Povelja UN-a je potpisalo 50 prvobitnih zemalja članica, a stupila je na snagu 24. oktobra 1945, pošto ju je ratifikovalo pet zemalja osnivača — Republika Kina, Francuska, Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR), Ujedinjeno Kraljevstvo, i Sjedinjene Američke Države — i većina drugih potpisnica.

Povelja predstavlja konstitutivan sporazum, i sve potpisnice su obavezane na njene članove. Pored toga, izričito se naglašava da Povelja obezvređuje sve druge sporazumne obaveze.

Foto: UN

Povezane vijesti