Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Danas, 28. septembra se obilježava Dan Bošnjaka

Bošnjaci u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, zemljama regije i svijetu danas obilježavaju 28. septembar, Dan Bošnjaka.

Ovaj datum se obilježava poovodom odluka Prvog bošnjačkog sabora 28. septembra 1993. godine u Sarajevu na kojem je donijeta historijska odluka da se bošnjačkom narodu vrati nacionalno ime Bošnjak, a istom odlukom maternji jezik Bošnjaka ponovo je nazvan bosanski jezik.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je čestitatjući ovaj blagdan istakla će ovaj historijski dan Bošnjake uvijek podsjećati na to da “samo jedinstveni, složni, poštujući različitosti i uvažavajući druge narode, onako kako nam to naša kultura i tradicija nalažu, nikada više ne zaboravimo ko smo i kojim jezikom govorimo”.

“Svim Bošnjacima i Bošnjakinjama čestitam Dan Bošnjaka uz želju da budu ponosni na svoj bosanski jezik, svoju tradiciju, kulturu i na svoje porijeklo”, navela u u čestitki predsjednica BNV-a Jasmina Curić.

Bošnjačko nacionalno vijeće večeras će u Glavnom uredu u Novom Pazaru prirediti program koji počinje u 19:00 sati

U okviru programa obilježavanja Vijeće organizuje i otvaranje izložbe slika sa likovne kolonije „Sjenica 2019“. Cijeli program obilježavanja je otvoren za javnost i snimanje.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Bošnjaka biće održana večeras u Sarajevu.

Bošnjačko nacionalno vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv – Dan Bošnjaka.

Na zasjedanju Prvog svebošnjačkog sabora, održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg naziva – Musliman.

Povezane vijesti