24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Sandžak Srbija

Danas je Svjetski dan slobode medija, u Sandžaku mediji siromašni i stranački podijeljeni

Danas se širom svijeta obilježava 3. maj, Svjteski dan slobode medija. Ovaj datum se obilježava od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN).

Cilj obilježavanja tog dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju su sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Mediji i novinari u Sandžaku ovaj “svoj dan” dočekuju, uglavnom pod utjecajem politike i sa malim platama. Za Novi Pazar i Sandžak je i dalje karakteristično da ima male redakcije i da “svaka stranka ima svoje medije”.

Pored i dalje mizernih zarada novinari ove regije su izloženi pritiscima i ucjenama, političkim prije svega. U Sandžakau je dalje mali broj mladih koji se odlučuju baviti novinarstvom.
Privilegovani mediji od strane lokalnih vlasti, divlji portali, direktne i indirektne ucjene preko konkursa za dodjelu novca za projektno sufinansiranje, nelojlana konkurencija su neke od glavnih problema sa kojim se sureću sandžački mediji. Takođe, kada govorimo o političkom utjecaju među bošnjačkim strankama i dalje postoji uvreženeo mišljenje da će pozivanejm na konferencije za medije nekih novinara, a zabranom prisustva nekim novinarima, izbjeći mogućnost da se susretnu sa neprijatnim pitanjima i time izbjeći poliitčku i odgovornost pred javnošću.

– Srbija bez napretka u medijskim slobodama

Širom svojeta i u Srbiji obilježava se Svjetski dan slobode medija, uz ukazivanje na sve veći pritisak i sve teži položaj medijskih radnika, objavio je Javni medijski servis Srbije RTS.

Iz OEBS-a ukazuju na krucijalnu ulogu medija u borbi protiv širenja lažnih vijesti. Apeluju da se novinarima dopusti da rade bez straha i da se podrže medijske kuće koje su tokom pandemije kovida 19 zapale u finansijske poteškoće.

Sloboda medija je pravo, ne samo novinara, već i svakog od nas, poručuju iz EU i ističu da je danas više nego ikada sloboda medija temelj demokratskih društava koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić navodi da u oblasti slobode govora i izražavanja u prethodnoj godini nismo zabeležili napredak, već smo, kaže, svedočili brojnim kršenjima prava i ugrožavanja medijskih sloboda.

Ministarstvo kulture i informisanja uz čestitku novinarima i medijskim radnicima poziva ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno.

Novinarska udruženja ukazuju na težak položaj novinara. Udruženje novinara Srbije strahuje da će loš ekonomski položaj, dodatno ugrožen pandemijom, dovesti do otpuštanja novinara i gašenja medija.

Iz NUNS-a ukazuju na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za “ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta”.

Izvor: n1.ba, rts.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: