4 Decembra, 2023
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Danas se navršava 25 godina od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Danas, 11. jula 2020. godine navršava se 25 godina od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, najstravičnijeg zločina protiv civilnog stanovništva na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, kojeg su počinile srpske oružane snage, podsjeća Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).


“Srebrenica je mjesto stradanja i velikog bola bošnjačkog naroda i ona zauzima posebno mjesto u našem kolektivnom sjećanju. Zbog toga Bošnjačko nacionalno vijeće svaki 11. juli obilježava kao Dan sjećanja”, podsjeća Bošnjačko nacionalno vijeće i smatra da se na Dan sjećanja moramo okrenuti porodicama žrtava srebreničkog genocida.

Ovog 11. jula naše misli i dove moraju biti uz njih sa ubjeđenjem da su porodice koje su izgubile najmilije sačuvale sabur i dostojanstvo, navodi se u podsjećanju i poručuje da srebrenički genocid i sjećanje na ovaj najstravičniji zločin na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata “moramo sačuvati od zaborava i izgraditi stabilne institucije i efikasne mehanizme kako se nikad više nešto slično ne bi ponovilo”.

11. jula ove godine bit će ukopano devet žrtava genocida. Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana na mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine što još jednom potvđuje da je genocid u Srebrenici dobro planiran i organizovan zločin velikosrpskih ideologa nad civilnim stanovništvom.

U Srebrenici koja je bila proglašena zaštićenom zonom UN pod komandom holandskog bataljona ubijeno je 8372 Bošnjaka, a prisilno je protjerano preko 30000 žena, djece i starijih osoba. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopano 6610 žrtava genocida.

Odluka o proglašenju Dana sjećanja donijeta je na 3. sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, održanoj 10. jula 2005. godine, a povodom desetogodišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: