Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Dati krv-spasiti nečiji život

Ekipe Instituta za transfuziju krvi iz Beograda dva puta u mjesecu u Novom Pazaru od dobrovoljnih davaoca prikupljaju krv.

Prema planu Instituta u Novom Pazaru bi mjesečno trebalo da se prikupi 175 boca-jedinica krvi. Prošlog mjeseca prikupljeno je 130 jedinica, a u toku 2019. godine mjesečno je u prosjeku prikupljano oko stotinak jedinica najdragocenije ljudske tečnosti.

U Novom Pazaru među dobrovoljnim davaocima krvi su obično strariji građani, dok je kod mlade populacija svjest odavanju krvi kako bi se spasio nečiji život nedovoljno razvijena i na tome treba dosta da se radi, smatraju članovi tima Crvenog krsta Srbije koji “po krv” redovno dolaze u ovaj grad.

Ukazuju i pozivaju građane, posebno one za krvnim grupama “A” i “0”, da daju krv.

“Novi naraštaji jesu humane generacije ali ih treba usmjeriti i probuditi kod njih tu humanost. Na tome posebno rade naši volonteri i uspješni su u tome”, ističu iz Crvenog krsta Srbije.

U akciji dobrovoljnog davanja krvi u utorak, u Kulturnom centru Novi Pazar prikupljeno je 60 boca, a javila su se 72 lica da daju krv.

Novopazarci poručuju svojim sugrađanima, pogotovo mladima, da je davanje krvi važno zbog svoh zdravlja ali i kako bi se nekom spasio život.

Ismet Šabović kaže da već petnaesti put daje krv, zbog svog zdravlja, ali i da bi učinio humano djelo.

“Dati krv znači učiniti dobro djelo”, kazao je Šabović ističući da je davanje krvi kako bi su nekom drugom spasio krv jedan od najboljih oblika humanosti.

Prema njegovim riječima mladi ljudi dana nisu svjesni koliko je važno učestvovati i odazvati sa u akcijama prikupljanja krvi.

Među dobrovoljnim davaocima krvi bilo je i žena. Maida Bihorac je rekla da drugi put daje krv.

“Želim da pomognem drugima ali i zbog svog zdravlja dajem krv”, rekla je ona.

Od januara 2019. godine počela je puna primjena novog Zakona o transfuzijskoj medicini, kojim se ukida namjensko davanje krvi.

Novi sistem rada uređen je način na koji se krv testira i obrađuje u ovlašćenim centrima, čime je namjera postići potpuno ujednačen, kvalitetan način liječenja pacijenata na čitavoj teritoriji Srbije.

Odredbama zakona službe za transfuziju u gradovima opštinama se ne ukidaju, već postaju dobro organizovane banke krvi. Novi Pazar je, prema novom propisu, a na zadovoljstvo građana sastavni dio beogradskog Instituta za transfuziju krvi.

Akcije prikupljanja krvi u Novom Pazaru organizuje isključivo Crveni krst i lokalna samouprava. Davanje krvi u Novom Pazaru je moguće dati dva puta mjesečno. Na početku je to bilo u foajeu novopazarskog Kulturnog centra, aksnije je organizirano u srednjim školama i na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Novopazarskoj opštoj bolnici je potrebno oko 1900 jedinica krvi godišnje, odonsno 130 jedinica na mjesečnom nivou. Za obezbjeđivanje zaliha potrebnih pacijentima Opšte bolnice važno je da se na svakih 15 dana na poziv Crvenog krsta odazove 65 građana.

Inače, u Novom pazaru se 97 procenata stanovništva oslanja na samo 3 posto dobrovoljnih davalaca krvi. Slična situacija je u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Svijest o važnosi dobrovoljnog davanja krvi znatno je veća kod građana koji su imali neku ličnu ili zdravstvenu traumu člana porodice i prijatelja.

Povezane vijesti