Crna Gora Gusinje Plav

Dijaspora iz New Yorka će nastaviti da pomaže Gusinje i Plav

Iseljenici iz Gusinja i Plava su sinoć, uz prisustvo nekoliko stotina zemljaka i gostiju, u organizaciji “Gusinje Foundation”, na Long Island Cityju  (New Yorku), organizirali tradicionalno 12. donatorsko veče i zabanni program.

Sa tog skupa je poručeno da će dijaspora nastaviti da pomaže Gusinje i Plav i da će Fondacija Gusinje i druga udruženja iseljenika nastaviti saradnju sa Ministarstvom prosvjete, u želji da kroz zajedničke projekate pruže doprinos unaprejđenju obrazovne i druge infrastrukture u Gusinju i Plavu.
Crnogorski ministar prosvjete Damir Šehović, koji je na poziv Fondacije Gusinje u zvaničnoj posjeti SAD-u, govoreći na donatorskoj večeri pred više stotina naših iseljenika, rekao je da su iseljenici Crnoj Gori dali sve što su mogli i imali, i da su pružanjem nemjerljivog doprinosa obnovi crnogorske nezavisnosti obezbijedili njeno vječno trajanje, zbog čega svi dobronamjerni sa posebnim pijetetom govore o našoj brojnoj dijaspori, posebno u SAD-u.

On je posebno istakao da brojna dijaspora iz Gusinja i Plava zauzvrat od Crne Gore ne traži nista za njih lično, ali da očekuje da to vrati kraju iz kojeg dolaze, što država, posebno u poslednje vrijeme, to na konkretan način i čini. O tome svjedoči podatak da je Vlada nedavno raspisala tender za rekonstrukciju puta Dinoša – Cijevna Zatrijebačka, dužine 17 km, vrijedan preko 11 miliona eura, koji je premijer Duško Marković najavio tokom svog nedavnog boravka u Njujorku.

Ministar Šehović je, kako prenosi RTCG, prisustvovao svečanom prijemu koji je Generalni konzulat u New Yorku organizovao za brojne istaknute prijatelje Crne Gore. On se, takođe, susreo sa predstavnicima Fondacije Gusinje, pri čemu je istaknuto zadovoljstvo zbog uspješne saradnje na zajedničkom projektu izgradnje sportskih terena OŠ “Dzafer Nikočević”.

Tokom sastanaka je bilo riječi o novim mogućim projektima i ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu, istaknuta je puna spremnost svih da na konkretan način pomognu svom kraju i da time jačaju vezu sa matičnom državom.

Donatorskoj večeri, ali i brojnim drugim sastancima su, pored ministra Šehovića, prisustvovali i generalni konzul u New Yorku Željko Stamatović, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović, potpredsjednik Opštine Plav Nihad Canović, kao i konzul Amer Cikotić.

Povezane vijesti