Aktuelno Društvo Novi Pazar

Direktor policije Rebić sa predstavnicima protesta “Pazar bez nasilja policije”: Ništa nećemo gurati pod tepih

Direktor policije MUP-a Srbije Vladimir Rebić je nakon susreta sa predstavnicima protesta “Pazar bez nasilja policije” danas u PU Novi Pazar poručio da građani mogu i anonimno da ukažu na eventualne zloupotrebe u postupanjima policisjkih službenika i da “ništa neće gurati pod tepih”.

Rebić je nakon zajedničkog sastanka na kojem su prisustvovali načelnik PU Novi Pazar i zvaničnici MUP-a Srbije izjavio da su došli u Novi Pazar kako bi pokazali odlučnost i spremnost da štite sve građane Srbije bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, te da će u skladu važećim procedurama ispitati sve navode

“Na ovom sastanku smo jednoglasno došli do zaključka da ni jedna vrsta nasilja ne može biti tolerantna i opravdana bez obzira da li dolazi od običnih građana ili od policajaca. Ukoliko ima indicija da je došlo do zloupotreba ili mučenja građana, a u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, već smo započeli upozvanjem postupajućeg tužioca i koji će, nadam se u narednih nekoliko dana, dati konkretne naloge policijskim službenicima koji će doneti konkretnu odluku o tome da li je bilo propusta, da li je bilo prekoračenja fizičke snage”, izražavajući uvjerene da iao je bilo nepropisnog postupanja policijskih službenika o o nije bilo inicirano vjerskim ili drugim razlozima.

On je konstatirao da je stanje na području PU u Novom Pazaru dosta dobro i dodao da će u narednom periodu raditi na poboljšanju tenzija između policije i građana i smanjenju ovih tenzija.

Rebić je izrazio očekivanje da će se ovaj slučaj riještiti u narednih nekoliko dana i naveo da se tokom ovih iskrenih razgovora pored slučaja Edina Hadžovića. koji je prisustvovao sastanku, bilo riječi o odnosu policije i građana na ovom području i problemima koji postoje zbog infratsrukture ali i ponašanju policijskih službenika.

“Nama je jako važno da imamo povratnu informaciju da li građani veruju policiji i ako zameraju, šta zameraju. Da to otklonimo, ako ne radimo dobro da se popravimo”. poručio je Rebić.

Predstavnik protesta “Pazar bez nasilja policije” Aladin Paučinac je, uputivši zahvalnost direktoru policije zbog posjete Novom Pazaru povodom nemilih događaja, rekao da tih događaja ima u gradu, ne može da se kaže da ih nema.

“Svi znaju šta se desilo, istraga će dat tačne odgovore. Mi kao građani imamo i vučemo to negdje od prije. On (Rebić) nam je svojim dolskom pružio veliku podršku. Očekujemo sve najpozitivnie, direktor je obećao.

Paučinac je pozdravio najavu načelnik PU Novi Pazar Rešada Džankovića za održavanju tribina sa građanima na kojima će moći da iznesu “loš susret s policajcem”.

Načelnik PU Novi Pazar Rešad Džanković je, odgavarajući na pitane u vezi slučaja Edite Radetinac, predočio da je na iuvještaj PU Novi Pazar na Savjetu za bezbjednost (Grada Novog Pazara) jednoglasno usvojen i da tu nije bilo nikakvog maltretiraja ili zloupotrebe na štetu Radetinac.

Podsjećamo da je u subotu u Novom Pazaru održan građanski protest “Pazar bez nasilja policije”, organiziran zbog učestalog nasilja pripadnika MUP-a Srbije prema građanima u sandžačkim mjestima.

Oko stotinjak učesnika protesta je prošetalo do centra Novog Pazara do zgrade PU Novi Pazar noseći transparente na kojima je pisalo “Stop batinjanju”, “Pazar bez straha”, “Liječite komplekse batinaši”, a zatim ih ostavili ostavili ispred ulaza zgrade PU Novi Pazar.

Edin Hadžović je na ulaznim vratima policijske uprave , simbolično, u znak torture, za koju kaže da je preživio od strane pripadnika policije, ostavio koru od banane. Jedna starija žena je, takođe na ulaznim vratima, ostavila transparent “Pravda za Ernada”.

U organizaciji skupa koji je protekao bez incidenata, prema riječima organizatora, nije učestvovala ni jedna stranka već građani koji su na ovaj način izraziti nezadovoljstvo zbog učestalog nasilničkog postupanja pripadnika policije i nepokretanje krivičnih postupaka protiv njih.

Povezane vijesti