Kultura

Đerleku srebro za karikaturu “Ljudi sa Balkana koji streme ka EU”

Poznati karikaturista iz Novog Pazara, Muhamed Max Đerlek osvojio je “Srbrni Pjer” na ovogodišnjem takmičenju za prestižnu nagradu iz ove oblasti.

Đerlek je ovim povodom za radio Stoplus kazao da svaka nagrada prija i daje vjetar u leđa za bolji i ozbiljniji rad.

“Karikatura je bila duhovita ali je njena tema prije svega pomirljiva i prikazuje ljude sa Balkana koji streme ka Evropskoj uniji”, rekao je Đerlek objašnjavajući poruku nagrađene karikature.

Prvu nagradu “Zlatnog Pjera” osvojio je Zoran Petrović, a “Bronzani Pjer” biće uručen Dušanu Smiljaniću.

Pobjedničke karikature, svojevrsni gorko-smešni presek minule godine, naći će se na postavci “Pjer 2018”, koja će od utorka biti otvorena u Prodajnoj galeriji “Beograd” na Kosančićevom vencu, pišu Večernje novosti.

“Ove godine na konkurs sa imenom legendarnog Pjera Križanića pristigla su 364 rada od 88 autora, a za izložbu i katalog, u kvalitetnoj i oštroj selekciji, odabrane su 124 karikature.
Na postavci će se naći karikature mladih autora, i to njih 25, odabrane među 38 radova”, navodi ovaj beogradski list.

„Pjer“ je nagrada za najbolju karikaturu koju jednom godišnje dodeljuje kompanija „Novosti“. Ova nagarad je ustanovljena je 1967. po karikaturisti Pjeru Križaniću, a po ideji Dragana Savića, karikaturiste Borbe.

Dobitnicima nagrada se dodeljuju – Zlatni, Srebrni i Bronzani „Pjer”, za najbolje karikature i posebna nagrada za najbolji portret-karikaturu. Nagrađenima se uručuju plakete sa likom Pjera Križanića, rad vajara Nebojše Mitrića, diplome i novčane nagrade.

Muhamed Max Đerlek, foto: AA

Muhamed Max Đerlek je svoju prvu poznatu karikaturu objavio 1982. u Ježu, od devedesete je radio u dnevnim listovima “Borba“, “Naša Borba“, a kasnije nastavio u listu “Danas“ za koji i dalje crta karikature. Za dodatak “Sandžak Danas“ radi naslovne karikature. Njegove karikature povremeno objavljuju i časopis NIN i dnevni list Večernje novosti.

Za karikaturu na kojoj je prikazan radnik kako sa srpom i čekićem mlati po turu Karla Marksa, 1990. godine, je nagrađen prestižnim srebrnim “Pjerom“. Ta nacionalna nagrada od vremena SFRJ je najcjenjenija u regionu.

Nakon početka ratova u narednih deset godina nije učestvovao na konkursu koji su organizirale beogradske Večernje novosti. Još jednog srebrnog Pjera dobio je 2006. godine, a 2008. i 2011. nagrađen je i zlatnim Pjerom.

Inspirisan ratom u BiH uradio je karikaturu i 1993. godine u gradu Foligno, na takmičenju koje je organizovao Evropski parlament (EP) stekao i priznanje Gran pri Italije.

U Turskoj je nagrađivan četiri puta. Dva puta, 1994. i 2005. godine je dobio specijalne nagrade Aydin Dogan na Festivalu karikature u Ankari. Na Svjetskom festivalu lista Hurijet, dobio je treću nagradu za karikaturu “Kineski zid“.

Muhamed-Max Đerlek je rođen 1953. godine.Od Novog Pazara, Beograda pa sve do Berlina, Istanbula i Ankare imao je na desetine samostalnih i kolektivnih izložbi. Pravnik je po zvanju, a karikaturista i dizajner po profesiji.

Povezane vijesti