Aktuelno Rožaje Sandžak Sport

Domaćin 47. sandžačkih igara biće Rožaje

Organizacioni odbor Sandžačkih igara donio je odluku da naredne, 47. sandžačke igre budu održane u Rožajama.

Opština Rožaje je objavila da je predsjednik Skupštine opštine Rožaje, Almir Avdić u subotu preuzeo zastavu Sandžačkih igara od predsjednika opštine Sjenica Hazba Mujovića te je na taj način Rožaje i zvanično preuzelo ulogu domaćina 47. sandžačkih igara koje bi trebalo da se održe 2020 godine.

Predsjednik Skupštine Opštine Rožaja je tokom održavanje 46. sandžačkih igara boravio u Sjenici i uručio medalje najboljim sportistima.

Posljednji put Sandžačke igre su u Rožajama održane 2004. godine. Pored Rožaja na 46. sandžačkim igrama u Sjenici od 22. do 25. avgusta iz crnogorskog dijela Sandžaka učestvuje i Opština Petnjica.

Podsjećamo da su Sandžačke igre prvi put održane 1954. godine u Prijepolju i i tokom proteklih decenija važile su kao najveću amaterska sportska manifestacija na području cijele Evrope.

Održavanje igara je nakon prekida 1992. godine zbog rata u bivšoj Jugoslaviji, pokrenuto 2001. godine ponovo prekinuto u Novom Pazaru 2008. godine, da bi na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća ponovo bile pokrenute i održane prošle, 2018. godine, takođe u Novom Pazaru.

Sandžačke igre, važile su kao “igre tromeđe”, imale su značajnu ulogu u razvoju sporta i izgradnji sportske infrastrukture, te posebno imale ulogu u razvoju zajedništva, dobrih međuetničkih odnosa i suživota na graničnom području tri bivše jugoslavenske republike – Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Povezane vijesti