Aktuelno Društvo Sandžak Tutin

Druga godišnjica od pogibije rahmetli Šemsudina Šemka Kučevića

Na drugoj godišnici od pogibije legendarnog predsjednika Opštine Tutin, Šemsudina Kučevića, u Tutinu je danas održana akademija “Sjećanje na rahmetli Šemsudina Kučevića”.

Na skupu u sali tutinskog Doma kulture pred više od hiljadu prisutnih prikazan je dokumentarni film “Šemko”.

Ovoj akademiji su prisustvovali gosti iz raznih krajeva svijeta, poštovaoci like i djela rahmetli Šemsudina Kučevića.

Prisutnima su se obratili Predsjednik opštine Tutin Kenan hot, ćerka rahmetli predsjednika Šemsudina Mersiha Kučević, predsjednica BNV-a Jasmina Curić kao i predsjednik SDA Sandžaka Sujelman Ugljanin.

Iz SDA Sandžaka je ukazano na značaj i ulogu Šemsudina Kučevića u bošnjačkom političkom pokretu.

“Šemko je zbog svoje dosljednosti pokretu i ideji koje su 1990. rahmetli Alija Izetbegović Sulejman Ugljanin pretočili u stranku, bio i ostao jedna od najomiljenijih ličnosti našeg doba u Sandžaku. Njegov doprinos tom Alijinom i Sulejmanom pokretu, bošnjačkom pokretu SDA, prepoznatljiv je i van Sandžaka, itekako u Bosni i Hercegovini, a posebno treba spomenuti pijetet koji iskazuje predsjednik Erdogan”, objavila je SDA Sandžaka.

Poslije svečane akademije izučena je dova na mezaru rahmetli Šemsudina Kučevića, u Tutinu, gdje je pored članova porodice, stranačkih kolega i prijatelja prisustvova i veliki broj građana i prijatelja Šemsudina Kučevića iz zemalja regiona, Turske, Evrope i svijeta.

Pored brojnih gostiju na akademiji su prisustvovali i predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Mešihata sandžačkog na čelu s rejsul-ulemom Seadom ef. Nasufovićem i muftijom Senadom ef. Halitovićem. Akademija je započela sa učenjem sure Jasin koju su proučili imami tutinskog medžlisa, a dovu na mezarju je proučio mr. Muhamed ef. Demirović

Na današnji dan, 12. oktobra 2017. godine, nakon teških povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreci, preminuo je legendarni predsjednik Opštine Tutin, visoki funkcioner i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Šemsudin Šemko Kučević.

Foto: Dinko Bejtović, IZ Tutin, SDA Sandžaka

Povezane vijesti