Kultura Turska Zanimljivosti

Državnik i pjesnik Edževit

Malo je poznato na ovim prostorima da je bivši turski državnik Bulent Edževit (Bulent Ecevit) bio veoma poznat u Turskoj kao pjesnik.

Rođen je u Istanbulu 1925. godine. Njegov otac je bio profesor forenzičke medicine na Univerzitetu u Ankari, a njegova majka se profesionalno bavila slikarstvom. Otac mu je bio angažovan u političkom životu, sedam godina je bio narodni poslanik. Bulent Edževit je vrlo mlad ušao u brak sa Rahšan sa kojom nije imeo djece.

Edževit i Nedžemedin (Necmettin) Erbakan (D) nakon zajedničke odluke o iskrcavanju turske vojske na Sjeverni Kipar 1974. godine

Četiri puta bio je premijer Turske. Poznat je kao reformator koji je želio pripremiti Tursku za ulazak u EU. Najveći Edževitom politički protivnik bio je Süleyman Demirel.

Za vrijeme dok je Edževit bio premijer, turska vojska se iskrcala na Kipar i zaštitila tamošnje Turke od ugnjetavanja. Tako je uspostavljena Turska Republika Sjeverni Kipar (de facto država koju priznaje službena Ankara).

Nakon što je general Kenan Evren izveo vojni udar 1980., Bülent Edževit je zatvoren i doživotno udaljen iz politike. Zabrana je ukinuta 1987. godine. Istupio je iz svoje Republikanske narodne stranke i osnovao Demokratsku lijevu stranku. Oni su osvojili 75 od 550 mjesta na izborima 1997. godine.
Edžvit se iz politike povukao 2004. godine. Umro je 5. Novembra 2006. godine.


Iako je njegova Vlada izvršila invaziju na Kipar, on je napisao jednu pjesmu o tursko-grčkom prijateljstvu. Jednu njegovu zbirku poezije objavilo je prištinsko „Jedinstvo“.

Čitaocima SNewsa donosimo pjesmu u prijevodu Dušanke Bojanić i Radomira Andrića.

SPRETNOST

bez gledanja vidi
bez slušanja čuj
bez učenja znaj

sa semenom se sej
sa stablom uzdiži
sa lišćem padaj

bez kajanja žali
bez radosti se smej
bez umiranja kraj

dlanovima
nebo pitaj
kakve tajne ima

– Jednakost nije uvijek pravedna, ne mogu da svarim aktuelni vojni režim

Tokom burne političke karijere za Edževita se u turskoj javnosti izdvaja deset historijskih izjava i poruka:

1. Imamo dvije snage, narod i pravdu
2. Rješenje za vjerske pokrete je sekularizam i demokratija. Turska je predvodnik u ovome.
3. Ubijte, ubijte i mene izdajnici bratoubice.(Na dženazi funkcionera svoje stranke M. Zeki Tekinera, ubijenog od strane nacionalista 1980. godine)
4. Naslijedili smo urušenu ekonomiju i državni aparat. Proći ćemo težak period. Odlučni smo da donesemo mir.
5. Ako ne siđete sa tribina na teren strah me je da se ne pojavi neko koji će zasvirati u pištaljku i reći “igra je završena, svi svojim kućama”.
6. Jednakost nije uvijek pravedna.
7. Ja sam samo obavljao svoj posao. Ne možemo se hvaliti samo zato što smo radili svoj posao.
8. Obrađujte zemlju, koristite vodu.
9. Aktuelnu vlast u sebi ne mogu da svarim. (Za vojni režim)
10. Ovo nije mjesto na kojem ćete državu pozivati na mejdan. Molim vas recite ovoj hanumi kako treba da se ponaša. (U Velikoj narodnoj skupštini Turske, prvoj narodnoj poslanici s maramom Merve Kavakči 1999. godine)

Povezane vijesti