7 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Dudić: Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) u ramazanu sakupila 150.000 eura, ne treba nam novac onih koji nisu na putu naše zajednice

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić izjavio je da je u mjesecu ramazanu islamska zajednica na čijem je čelu, posredstvom Centra za humanitarni rad Hajrat, sakupila 150 hiljada eura i pomogla više od šest hiljada džematlija.

On je naglasio da nijedna porodica na ovim prostorima, sve do Subotice nije ostala bez pomoći.

“Stotinu pedeset hiljada eura za nešto manje od tri mjeseca sakupiti a da taj projekat bude podržan iz Bejtul-mala, zekata i sadektul-fitra od naših vjernika zaista je za ponos. Više od 50 tona brašna uspjeli smo obezbijediti također dijelom iz Bejtul-mala, zekata i sadektul-fitra i podijeliti onima kojima je pomoć neophodna i potrebna”, rekao je Dudić, objavila je na svom sajtu NA Sanapress.

uopće nervozni niti nas je neko naljutio zato što je neko govorio protiv Bejtul-mal odnosno onoga što je istina, kaže muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Osvnuvši se na kritike u javnosti zbog fetve u kojoj je, između ostalog, naveo zekat i sadekatul-fitr treba da se daje samo islamskoj zajednici na čijem je čelu i da je haram” (strogo zabranjeno), svim pojedincima i organizacijama, sakupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, bez ovlaštenja nadležnih organa te islamske zajednice, Durdić je, kako se prenosi, kazao da uopće nisu nervozni niti ih neko naljutio “zato što je neko govorio protiv Bejtul-mal odnosno onoga što je istina”.

“Naša obaveza je bila da podsjetimo naše vjernike da zekat i sadekatul-fitr izmire tamo gdje mu je i mjesto. Nismo se obraćali onima koji nemaju svjesti o tome kao ni onima koji nisu na putu naše zajednice. Zapravo, nama njihov novac ni ne treba. Allaha dž.š. molim da nas sačuva haram imetka, imetka onih ljudi koji ne zaslužuju da budu dio ovog velikog projekta koji se zove Bejtul-mal”, naglasio je muftija Dudić, podsjetivši da je islamska zajednica od šesdesetih godina do danas podsticala na obaveznost davanja zekata i sadekatul-fitra kroz Bejtul-mal kako bi bila podrška i pomoć zajednici.

U posljednjih tridesetak godina Islamska zajednica u Srbiji je ovom izavom muftije Dudića javnosti po prvi put predočila podatak o iznosu prikupljenog novca od zekata i sadakatul-fitra.

Visoko vijeće za vjerska pitanja Uprave za vjerske poslove-Diyanet Republike Turske juče je saopštilo da se zekat može predati direktno i preko organizacija i institucija i da ne treba zapostaviti javni i individualni nadzor kada je u pitanju prikupljanje i dostavljanje zekata.

Izvor: Sanapress, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: