Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak

Dudić optužio Bakira Izetbegovića da ima namjeru odvajanja sandžačkih Bošnjaka od Bosne

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud ef. Dudić je za vrijeme posjete člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Sandžaka optužio lidera Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakira Izetbegovića da ima namjeru odvajanja sandžačkih Bošnjaka od Bosne i ugrožavanja Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji.

Dudić se u pismu upućenom predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću povodom posjeta bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića Sandžaku, u povodu obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave u Srbiji, naveo da je tokom posjete Džaferović učestvovao na svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a potom bio gost Sulejmana Ugljanina na iftaru.

Ističući optužbi na račun Ugljanina da “više od deset godina sve svoje kapacitete koriste u cilju razbijanja Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji” Dudić je napisao da nisu iznenađeni podrškom Džaferovića Ugljaninu i njegovoj stranci pošto je, kako je naeo, i ranije bilo sličnih posjeta sa istim ciljem, uključujući i zvaničnu posjetu Bakira Izetbegovića Sandžaku iz jula 2016. godine.

“Tada jesmo bili iznenađeni da ste Vi kao najviši predstavnik Bošnjaka u Bosni posjetu, koja je mogla biti historijska, iskoristili za stranačku podršku Ugljaninu znajući za sve što čini. Tada ste ignorisali činjenicu da u Sandžaku postoje i drugi legalno izabrani predstavnici Bošnjaka i niste našli za shodno da posjetite legalnu i legitimnu Islamsku zajednicu”, istakao je Dudić, optuživši Džaferovića da je otišao dalje.

– Džaferović se pojavio u “otetoj” džamiji

Dudić se Izetbegovići požalio na Džaferovića zbog toga što se, kako je naglasio , istoga dana pojavio u “otetoj novopazarskoj Hadži Hurem – Bor džamiji” i da je na ta način dao “podršku pokušajima cijepanja Islamske zajednice”.

Džaferović i Ugljanin u novopazarskoj “Hadži Hurem – Bor džamiji” sa sandžačkim muftijom Islamske zajednice Srbije (IZS) Seandom ef. Halitovićem (L2) i zamjenikom sandžačkog muftije Muhamedom ef. Demirovićem (D).

“Iako smo to na medijima vidjeli, i dalje ne možemo povjerovati da to čine najviši funkcioneri one Stranke demokratske akcije koja se 1990. godine upravo u Sandžaku podigla i koja je u svom političkom programu imala zalaganje za autonomnost Islamske zajednice, vraćanje vakufske imovine i garantovanje svih vjerskih prava muslimanima”, ističe se u pismu.

Dudić je direktno optužio SDA i Bakira Izetbegovića za, kako piše, odvajanje Bošnjaka Sandžaka od Bosne te to usporedio sa Fikretom Abdićem.

“Pitamo se šta li bi na ovo rekao Vaš otac, rahmetli Alija Izetbegović. Da li bi on podržao cijepanje Islamske zajednice i formiranje takozvane ‘srpske islamske zajednice’ po mjeri određenih politika i službi u Beogradu. Da li bi on podržao odvajanje Bošnjaka Sandžaka od matice Bosne kao što to činite Vi i stranka koju predvodite? Ne vjerujem da ste zaboravili koliko visoku cijenu su Bošnjaci platili formiranjem slične, istina političke tvorevine u Bosanskoj Krajini na čelu sa Fikretom Abdićem”, piše Dudić u pismu koje je obavljeno na zvaničnoj stranici Mešihata IZ u Srbiji.

Podsjeća i da je nedavno za predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH izabran potpredsjednik SDA Safet Softić.

“Molimo Vas da nam odgovorite kakve su nam garancije da Vi i Vaša stranka i ovu poziciju nećete iskoristiti za Vašu očitu namjeru odvajanja sandžačkih Bošnjaka od Bosne i ugrožavanja Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji. Vaš otac rahmetli Alija Izetbegović je krenuo iz Sandžaka i podigao veliku stranku. Da li ćete je Vi sahraniti u Sandžaku ostaje da se vidi”, zaključuje u reagiranju predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji Mevlud ef. Dudić.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajendice Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) koje se međusobno ne priznaju.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović boravi u zvaničnu dvodnvnu posjetu Sandžaku. Džaferović lično, a i kao visoki zvaničnik iz Sarajeva, po prvi put je učestvovao na svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i svečanosti povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave u Novom Pazaru.

On je danas posjetio SDA Sandžaka i održao zajendičku konferenciju za novinare sa Sulejmanom Ugljaninon, a zatim je u zgradi lokalne samouprave imao odvojen susret sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihadom Biševcem i saradnicima. Džaferović je danas obišao znamenitosti Novog Pazara, a zatim je posjetio Sjenicu i susreo se sa predsjednikom opštine Senica Hazbom Mujovićem.

Izvor: http://mesihat.org/2019/05/12/otvoreno-pismo-muftije-dudica-bakiru-izetbegovicu/

 

Povezane vijesti