Aktuelno Sandžak Srbija

Dudić pisao Vučiću

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud ef. Dudić zatražio je sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„U ranijim obraćanjima obavještavao sam Vas o problemima sa kojima se suočava Islamska zajednica, a koje ste Vi kao predsjednik Vlade naslijedili. Tražili smo od Vas da se ta pitanja počnu rješavati, imali smo volje i strpljenja čekati. Međutim, sada, pet godina od kako obnašate najodgovornije pozicije vlasti u državi, želim Vas obavijestiti da rješavanje problema nije išlo željenim intenzitetom“, stoji u pismu koje je Dudić uputio Vučiću.

Dudić ističe da je vlast od 2014. godine napravila prve korake relaksacije odnosa sa Islamskom zajednicom, ali se nažalost na tome stalo, dok su veoma ozbiljni problemi zanemarivani, a u posljednje vrijeme su se pojavili novi.

„Paralelizam u Islamskoj zajednici koji je 2007. godine legalizovan suprotno zakonu, nakon toga direktno je podržavan i održavan od strane vlasti. Vraćanje oduzete vakufske imovine Islamskoj zajednice teče više nego sporo i dok je drugima vraćen veći dio oduzete imovine, Islamskoj zajednici je vraćen samo jedan objekat“, naglasio je Dudić u pismu.

On tvrdi kako je i dalje aktuelno ugrožavanje islamske vjeronauke.

„Od Vas očekujemo da hitno zaustavite selektivnu primjenu zakona u naplati poreza na imovinu vjerskih zajednica. Općepoznata sprega politike, policije, tužilaštva i pravosuđa sa kriminalom na prostoru Sandžaka ovih dana je prevršila svaku mjeru“, tvrdi Dudić i ističe da su žrtve zloupotrebe ovih poluga vlasti bile dve čestite muslimanke u Prijepolju koje su prilikom hapšenja i saslušanja maltretirane, a jedna je od strane tužioca iz Kraljeva verbalno na najvulgarniji način zlostavljana.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji je u otvorenom pismu srbijanskom predsjedniku poručio i da “ako analizirate stanje pripadnika islama i islamskih zajednica na prostoru republika bivše Jugoslavije, lako ćete zaključiti da je daleko najlošija situacija u Srbiji, što je neprihvatljivo”.

U cilju smirivanja situacije muftija Dudić je izrazio očekivanje za hitan sastanak rukovodstva Islamske zajednice sa Vučićem lično kako bi, navodi se u pismu, preduprijedili razvoj situacije u smjeru koji može izazvati nesagledive posljedice.

“Sve ovo razumite kao našu zabrinutost nad postojećim stanjem, temeljenu na tradicionalnoj opredijeljenosti Islamske zajednice miru, stabilnosti i konstruktivnom odnosu u rješavanju problema”, stpoji u pismu predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji muftije Mevlud ef. Dudića.

Povezane vijesti