Aktuelno Društvo

Dudić ponovo predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Aktuelni predsjednik Mešihata i Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud ef. Dudić izabran je da obavlja tu funkicju u narednom mandatu od pet godina.

Izborno tijelo koje čine: članovi Sabora, muftije, glavni imami, rukovodioci i muderisi vjersko-prosvjetnih ustanova Islamske zajednice, na zasjedanju održanom danas u Novom Pazaru, većinom glasova na mjesto predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji za petogodišnji mandat izabralo je aktuelnog predsjednika, muftiju dr. Mevlud ef. Dudića. Članovi Izbornog tijela glasali su između dr. Mevlud ef. Dudića i hfz. Irfan ef. Malića.

Na istom zasjedanju članovi Sabora, na prijedlog predsjednika Mešihata, jednoglasno su izabrali novi sastav Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, saopćeno je iz te islamske zajednice.

Za Dudića je glasalo 70 članova Izbornog tijela, a direktor Škole Kur’ana Časnog i imam Altun alem džamije u Novom Pazaru hafiz Irfan ef. Malić, koji je bio drugi kandidat, dobio je osam glasova. Jedan glas je bio nevažeći.

Nakon današnjeg ponovnog izbora na čelo Mešihata muftija Dudić je će poručio da će raditi na afirmaciji islamskih i duhovnih vrijednosti, na dijalogu među svim religija u Srbiji, ali i da će učestvovati u jačanju države i njenom napredku ka slobodi i ravnopravnosti svih građana.

– Muftija Dudić. Upozorite me na sve što je loše i nedopušteno –

Na početku drugoh manadata na mjestu Glavnog muftije Dudić je ocjeni da to nije “ni malo lahk zadatak i velika je odgovornost”. Podvukao je da sloboda i autonomnost islamske zajednice trebaju da budu u službu vjere, njenih pripadnika i drugih ljudi.

“Sve vas pozivam da mi pomognete u svemu onome što je dobro, te da me upozorite na sve što je loše i nedopušteno. Odgajan sam da budem sluga duhovnim i moralnim vrijednostima svog naroda i zato ću nastojati i nastaviti se boriti za dobrobit svih muslimana u Srbiji”, rekao je Dudić.

On je naglasio da će IZ na čije je čelu biti otvorena, kao je kazao, čak i za one koji su je htjeli odvesti u stranputicu.

“Spremni smo uložiti ostatk dodatnih napora kako bi oni koji su izišli iz islamske zajednice vratili se i postali ponovo dio nje. Braćo muslimani ovo je vaša zajednica ona je naš najveći emanet”, poručio je

Govoreći o odnso s državom naglasio je da se ne može prihvatiti podređen položaj islamske zajednice u odnosu na sve druge vjerske zajednice u Srbiji

“Želimo korektan odnos ali je on moguć na poštivanju principa autonomnosti islamske tajednice i ravnopravnosti s drugim vjerskim zajednicama. Došlo je vrijeme da vlast pdigne stepen odgovornosti prema svim svojim građanima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost te da probleme rrješava dijalogom”, istako je muftija Dudić.

– Muslimansko pitanje u Evropi –

On je izrazio uvjerenje u vraćanje jedinstva među muslimanima u Srbiji, kako je ukazao, sve za dobrobit ummeta i svih onih koji žive u ovoj državi, te izrazio želju za dobre odnose sa svim vjerskim zajednicama u okruženju, Republici Turskoj i čitavom islamskom svijetu.

“Naše djelovanje je univerzalna vrijednost za sve ljude. Autohtonost muslimana domovinskih prostora Bosne i Sandžaka podiže nam stepen odgovornosti za ostale muslimane Balkana i Evrope. Činjenica da su Bošnjaci i Albanci dva autohtona muslimanska evropska naroda predstavlja poziv njihovoj ulemi da bajrak rješavanja muslimanskog pitanja njima pripada”, zaključio je muftija Dudić obrativši se kratko i na albanskom.

Glavni muftija, odnosno predsjednik Mešihata za svoj rad odgovara Saboru koji je najviši predstavnički i zakonodavni organ Islamske zajednice.

Prema Ustavu iz 2007. godine izbore raspisuje Mešihat, koji ujedno utvrđuje datum i mjesto održavanja izbora za Sabor IZ. To se po pravilu obavlja u određenom roku u svim izbornim jedinicama, a najkasnije u roku od 60 dana od raspisivanja izbora. Član 84 propsiuje da izborima rukovodi Centralna izborna komisija koju imenuje Mešihat.

Odluka o izboru predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji donešene je krajem oktobra ove godine, a medžlisi i ustanove Islamske zajednice imali su pravo do 7. decembra predlagati kandidate za ovu funkciju.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) i Islamska zajednica Srbije (IZS).

Foto: Mešihat IZ-e u Srbiji

Povezane vijesti