Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Društvo Sandžak Srbija

Džaferović: Apsolutna podrška Bošnjacima u Srbiji

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo i potpredsjednici Vijeća Muhedin Fijuljanin i prof. dr. Sait Kačapor sastali su se danas sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) su sa Džaferovićem razgovarali o institucionalnom povezivanju Bošnjaka Srbije i Crne Gore sa maticom. Na sastanku je bilo razgovora i o potpisivanju međudržavnog sporazuma Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, što bi umnogome olakšalo ostvarivanje prava Bošnjaka u Srbiji, saopćeno je iz BNV-a.

Džaferović je, kako se dodaje, tokom tog susreta istakao da daje apsolutnu podršku Bošnjacima u Srbiji na putu ostvarivanja svojih prava.

Delegacija BNV-a je prilikom posjete Sarajevu imala odvojene susrete sa prof. dr. Rifatom Škrijelj, rektorom Univerziteta u Sarajevu i Emirom Zlatarom, sekretarom Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Rektoru Univerziteta u Sarajevu, Rifatu Škrijelju, delegacija Vijeća je predstavila budući program rada BNV. Na sastanku je istaknuto da će se uspostaviti podrška u ostvarivanju studijskog programa na bosanskom jeziku u okviru Memoranduma o saradnji između Državnog univerziteta Novi Pazar i Univerziteta u Sarajevu ali i da će se u okviru istog Memoranduma raditi na programima usavršavanja studenata, istraživačkim radovima, edukativnim seminarima i razmjeni studenata.

Delegacija Vijeća sastala se i sa sekretarom Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Emirom Zlatarom i razgovarali o unaprjeđenju saradnje u okviru Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

u saopćenu se zaključuje da je programom posjete delegacije BNV Sarajevu bio je planiran i sastanak sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH, Huseinom ef. Kavazovićem, koji ovog puta nije realiziran.

Povezane vijesti