Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak

Džaferović odgovorio Zukorliću i Dudiću: Nisu pokazali interes da razgovaraju sa članom Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je reagirao na optužbe lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića i predstavnika Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) istakavši da pokušavaju zloupotrebiti njegovu posjetu Sandžaku i da nisu pokazali interes da razgovaraju sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Džaferović je u obraćanju javnosti kazao da se odvojeno sastao i sa svim političkim predstavnicima Bošnjaka koji su tražili susret.

On je podsjetio da je posjeta obavljena na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao zvanične institucije bošnjačke zajednice. Povod je bio obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave i obratio sam se na Svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća kojoj su prisustvovali vijećnici iz svih političkih stranaka izabrani na izborima za to tijelo.

Džaferović je istakao da je tokom posjete imao susrete sa gradonačelnicima Novog Pazara i Sjenice ali i da se odvojeno sastao i sa svim političkim predstavnicima Bošnjaka koji su tražili susret, odnosno sa Sulejmanom Ugljaninom iz SDA i Rasimom Ljajićem iz SDP-a.

“Predstavnici ostalih političkih partija, čiji prvaci sada pokušavaju zloupotrijebiti ovu posjetu, nisu pokazali interes da razgovaraju sa članom Predsjedništva BiH”, predočio je bošnjački zvaničnik iz Sarajeva.

Pojasnio je da su njegovi “odlasci u džamiju, koji se pokušavaju zloupotrijebiti, bili su isključivo u svrhu obavljanja vjerske dužnosti, te se ne bi se smjeli nikako drugačije tumačiti, pogotovo ne od vjerskih službenika”.

“Moj stav je oduvijek bio da vjerske institucije Bošnjaka muslimana u Sandžaku i cijeloj Srbiji trebaju biti organizacioni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.Ovaj stav, kao i poziv na političko jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku, izrekao sam tokom svih susreta i razgovora sa svim akterima političkog i vjerskog života”, poručio je i dodao da ne želi ulaziti u to da li iza pokušaja zloupotrebe moje posjete stoje određene politike u Srbiji i Sandžaku ili možda lični interesi.

Pocrtao je da “zloupotrebe svakako neće doprinijeti prijeko potrebnom jedinstvu Bošnjaka”.

 

Povezane vijesti