Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak

Džaferović i Ugljanin: SDA BiH i SDA Sandžaka svojim bićem jedna politička stranka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDA BiH Šefik Džaferović posjetio je danas sa saradnicima Stranku demokratske akcije (SDA) Sandžaka i razgovarao sa predsjednikom  Sulejmanom Ugljaninom i članovima Predsjedništva te stranke.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je nakon susreta sa Dažefervićem, u zajedničkom obraćanu novinarima, rekao da je Džaferović dolaskom u Bošnjačko nacionalno vijeće i Sandžak ukazao poštovane svim građanima Sandžaka, posebno Bošnjacima.

“Imalo smo veliko zadovoljstvo da bošnjački član Predsjedništva podigne zastavu i time uveliča svečanost našeg najznačajnijeg bošnjačkog praznika u Sandžaku i Srbiji”, rekao je Ugljanin izrazivši Džaferoviću dobrodošlicu “u svoju stranku”.

Bošnjački zvaničnik iz Sarajeva i funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine je podsjetio da je SDA Sandžaka nastala kao dio jedinstvene stranke SDA u bivšoj Jugoslaviji.

“Nismo formalno jedna politička stranka, ali smo svojim bićema jedna politička stranka. Gledamo kako možemo jedni drugima da pomognemo i o toe smo danas razgovarali. ovo su razgovori kako da SDA u Bosni i Hercegovini sarađeje sa SDA u Sandžaku i mi ćemo nastaviti našu obostranu saradnju”, rekao je Džaferović.

Kako je saopšteno iz SDA Sandžaka na sastanku je razmatran položaj Bošnjaka u Srbiji, te odnos države i državnih organa prema Bošnjacima.

“Sagovornici su se saglasili da je neophodno omogućiti bošnjačkom narodu Sandžaka da ostvaruje sva svoja prava propisana Ustavom i međunarodnim aktima koje je Srbija ratifikovala i izraženo očekivanje da će vlasti u Beogradu izaći u susret svim opravdanim zahtjevima Bošnjaka”, navodi se i dodaje da je dogovoreno “da se intezivira saradnja između Bošnjaka, bez obzira gdje oni žive, budući da su svi Bošnjaci dio jedinstvenog nacionalnog korpusa”.

Ističe se da je u skladu s tim naglašena neophodnost uspostavljanja konsenzusa između svih političkih aktera bošnjačkog naroda u Sandžaku o ključnim nacionalnim pitanjima.

“Nastavak integracija balkanskih zemalja u Evropsku uniju i NATO je osnovni preduslov pomirenja i uspostavljanja povjerenja i saradnje među državama i narodima na Balkanu. S tim u vezi zaključeno je da Bošnjaci i Srbi dijele životni prostor i da je zato neophodno započeti sveobuhvatni dijalog između bošnjačkog i srpskog naroda, ali i država Bosne i Hercegovine i Republike Srbije”, saopćeno je iz SDA Sandžaka.

Član Predsjedništva BiH se tokom drugog dana posjete Sandžaku susreo i sa gradonačeknikom Novog Pazara Nihadom Biševcem i posjetio Sjenicu i razgovarao sa predsjendikom opštine Hazbom Mujovićem.

Džaferović je u svojstvu viskog zvaničnika iz Sarajeva sinoć u Bošnjačkom nacionalnom vijeću prisustvoao proslavi 11. maja, Dana bošnjačke zastave.

Foto: SDA Sandžaka

Povezane vijesti