Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Džudžo: BNV će sarađivati s državnim organima Srbije

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Esad Džudžo ponovio je stav da će novi saziv tog predstavničkog tijelaa Bošnjaka sarađivati sa državnim organima Srbije.

“Ovaj saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća će biti pouzdan partner državnim organima (Srbije) na evropskom putu. Sve ovo što pričamo nije moguće ostvariti u Ankari, Sarajevu, Bruxellesu ili Washingtonu bez Beograda”, izajvio je Džudžo danas na konferenciji za medije, predstavljajući rad novog saziva BNV-a iz 2018. i program za 2019. godinu.

On je ukazao da je historijska šansa i odgovornost da se u naredne četiti godine uradi mnogo dobra za Bošnjake jer je, kako je kazao, okupljen većinski dio Bošnjaka u jednoj priči.

Podsjetivši da su u Srbiji u toku ustavne promjene, Džudžo je rekao da je to šansa za poboljšanje ustavnog statusa Bošnjaka i Sandžaka.

“Smatramo da imamo potpuno utemeljeno, kakvo god, da Sanadžak dobije status regionalne samouprave u okviru postojećih granica”, istakao je on i naglasio da se BNV, nakon apsolviranja kosovskog pitanja, sprema za jedino ne rješenje pitanje na Balkanu, odnos Bošnjaka i Srba i odnos Bosne i Srbije.

“Institucionalnim povezivanjem Bošnjaka Bosne, Sandžaka, Hrvatske, Kosova, makedonije, Albanije i Slovenije, u smislu aktera, možemo bit podrška tom procesu”, poručio je Džudžo.

Govoreći o planu rada BNV-a predsjednik Vijeća, Esad Džudžo je po oblastima istakao važne aktivnosti koje će biti realizovane kroz “program četiri plus jedan” koji je i predstavio u prethodnim izlaganjima javnosti, sa posebnim akcentom na statusna pitanja Bošnjaka u Srbiji.

„Vijeće će se u narednom periodu zalagati i za otvaranje studijskog programa za bosanski jezik i književnost na nekoj od visokoškolskih ustanova, također će raditi i na otvranju Ureda u opštinama Priboj, Prjepolje i drugim opštinama“, naglasio je predsjednik Vijeća i dodao da je ostvarivanje zadatih ciljeva ostvarivo jedino zajedničkim radom cijele zajednice.

Ponovio je ideju “samoopredjeljenje”, koja je na izborima dobila 65 posto podrške Bošnjaka, rekavši da je to ideja samostalnog određenja kulturnog i nacionalnog identiteta.

“Na nama je da izgradimo mehanizme i ostvarimo svoja prava kroz državne institucije, uz stručne kadrove iz svih oblasti kojima se Vijeće bavi. S toga nam je važno da se u rad Vijeća uključe svi zainteresovani građani Sandžaka, predstavnici medija i nevladinog sektora, jer samo zajedno možemo učiniti sljedeću godinu uspješnom“, poručio je on.

Potpredsjednici Vijeća, Muhedin Fijuljanin, dr. Fuad Baćićanin i Esad Rahić su također predstavili program Vijeća i pozvali javnost na tribinu “Kraljevina SHS i položaj Bošnjaka i Sandžaka – Sto godina samoće” koju organizuje Društvo historičara Sandžaka pod pokroviteljstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u subotu, 29. 12. 2018. godine u prostorijama Vijeća u 18 sati.

Povezane vijesti