Aktuelno Politika Sandžak

Džudžo: Šokiran sam, neću podnijeti ostavku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo odbacio je odluku liste “Samoopredjeljenje”, sa koje je izabran na tu poziciju, da podnese hitnu i neopozivu ostavku i vrati mandat vijećnika toj listi.

On se nekoliko sati nakon što je na konferenciji medije liste Samoopredjeljenje zatražena njegova ostavka zbog toga što je, kako je navedeno, aktivno uključen u proces u kojem srpski državni organi pokušavaju da stave Bošnjačko nacionalno vijeće u službu aktuelnog Vučićevog režima, da uvedu privremene mjere u Bošnjačko nacionalno vijeće i stave ga pod svoju kontrolu, oglasio na društvenim mrežama i dbacio te navode.

“Šokiran sam, ali ne i iznenađen, zahtjevom dijela vijećnika za mojom ostavkom. O nama i o njima najbolje govore rezultati u proteklim decenijama u procesu ostvarivanja nacionalnih prava Bošnjaka u Sandžaku i šire u zemljama regiona”, poručio je Džudžo u objavi pod naslovom “Rezultati i frustracije”.

On je istakao da neće podnijeti ostavku na mjesto presjednika Vijeća.

“Naravno da neću podnijeti ostavku, a sjednicu BNV, zakazat ću prije kraja mjeseca, na kojoj pored usvajanja prijedloga neodložne odluke o budžetu za 2019.godinu, možemo raspravljati i o drugim temama. Uostalom, uloga BNV jeste da radi u najdubljem interesu pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice, a ne kao mehanizam u službi alibijaza historijski propuštene šanse”, naveo je Esad Džudžo.

Esad Džudžo je kao vijećnik liste “Samoopredjeljenje – Sulejman Ugljanin” na mjesto predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća izabran 23. novembra 2018. godine, glasovima 14 vijećnika liste “Samoopredjeljenje – Sulejman Ugljanin” i 8 vijećnika liste “Vakat je – Sait Kačapor”.

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću koje ima 35 vijećnika izabrano je i 13 vijećnika sa liste “Matica bošnjačka”, lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića.

Povezane vijesti