Lice dana

Enisa Alomerović-Hubanić

Enisa Alomerović-Hubanić, orjentalni filolog, istraživač-osmanista i arhivist Arhiva Srbije rođena je 21. 06. 1977. godine u Beogradu.
Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Beogradu. Studije orijentalne filologije (arapski i turski jezik i književnost) završila je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2004. godine i stekla zvanje Master filolog orijentalne filologije.Još za vrijeme studija volontirala je kao predavač arapskog i turskog jezika u Kancelariji za mlade opštine Palilula u Beogradu.
Od 2012. godine zaposlena je u Arhivu Srbije. Stručni ispit u arhivskoj djelatnosti položila je 2013. godine čime je stekla zvanje arhiviste. Specijalizirala je u oblasti osmanskog turskog jezika na Gazi Univerzitetu u Ankari 2013. godine u okviru projekta „Obnova kulturne baštine na Balkanu“.
Više puta je učestvovala na stručnim i naučnim međunarodnim skupovima i simpozijumima. U Republici Turskoj boravi često kao istraživač u polju osmanistike i osmanske arhivske građe.
Autor je izložbe „Iz osmanske riznice Arhiva Srbije“ organizovane povodom zvanične posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Republici Srbiji, koju je priredio Arhiv Srbije u Palati „Srbija“ u Beogradu 2017. godine.
Radila je na pripremi izložbe turskog streličarstva „Kemankeš“ predstavljene u Beogradu i Novom Pazaru 2018. godine, kao i u izradi pratećeg kataloga koji su realizovani u okviru saradnje Etnografskog muzeja u Beogradu i Fondacije streličara iz Istanbula (Okçular Vakfı), a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije.
Autor je izložbe i kataloga „Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15–19. vek“ predstavljene u Beogradu 2019. godine, koji su rezultat strateškog projekta Arhiva Srbije na istraživanju arhivske građe u Osmanskom arhivu zasnovanog na Protokolu o saradnji između Arhiva Srbije i Predsjedništva državnih arhiva Vlade Republike Turske.
Pored obrade dokumenata na osmanskom jeziku, voli književnost i puno čita. Ponekad bi voljela da joj je to jedina obaveza. Njeguje lijepu riječ, igra se sa riječima i piše. Profesionalno pleše flemenko koji pak, ne razumije ni jedan jezik već pokrete koji govore iz srca.

Po ugledu na svoga oca, rah. Šefka Alomerovića, poznatog beogradskog biznismena, predsjednika Helsinškog odbora za ljudska prava u Sandžaku, pjesnika, borca za ljudska prava, borca za slobodu, ravnopravnost, multietičku i vjersku toleranciju, humaniste, političara principijelnog polemičara i publiciste, Enisa je nastavila rad na polju nauke i znanosti.

Povezane vijesti