Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Srbija Turska

Erdogan danas dolazi u Beograd

Predsjednik Republike Turske Redcep Tayyip Erdogan će danas doputovati u zvaničnu posjetu Republici Srbiji.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin turskom kolegi koji boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji 7. i 8. oktobra 2019. godine, najavljeno je za medije i kabineta Predsednika Srbije.

Za Erdogana će ceremonija svečanog dočeka biti priređena u Palati Srbija na Novom Beogradu nakon čega će dva predsjednika obići izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“

Prema programu posjete tête-à-tête razgovor predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana počeće u 13 sati, najavljeno je iz Službe za saradnju s medijima Predsjednika Srbije.

Nakon toga biće održana Druga sjednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske predvođena dvojicom šefova država.

Izjave za medije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata i objavljivanja zajedničkog izdanja prigodnih poštanskih maraka (140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske), predviđeno je za 15 sati u Palati Srbija.

Prvog dana Erdoganove posjete Srbiji biće održan “Srpsko-turski poslovni forum” na kojem će govoriti predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsjednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak. Privrednicima će obratiti Vučić i Erdogan.

Drugog dana posjete turskog predsjednika itorak, 8. oktobar 2019. godine, takođe u Palati Srbija na Novom Beogradu, sa početkom u 13 sati biće priređen doček i zajednička fotografija učesnika Trilateralnog samita i održan trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske i zajedničke izjave za medije.

Učesnici trilaterala će, kako je navedeno u programu posjete, otputovat za Kuzmin, odnosno sremsku raču gdje će predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine prisustvovaće ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, po drugi put u svojstvu predsjendika boravi u zvaničnu posjetu Srbiji.

On je takođe početkom oktobra 2017. goidne bio u dvodnevnoj posjeti Srbiji i drugog dana zajedno sa Vučićem posjetio Novi Pazar i Sandžak.

Erdogan je kao prvi premijer, od osnivanja Republike Turske, posjetio Sandžak 2010. godine.

Povezane vijesti