Aktuelno Globus Politika Turska

Erdogan Trampu: Ti koje vi nazivate Kurdima su teroristička organizacija PKK/PYD/YPG

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom susreta u Bijeloj kučći sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom istakao da je Turska primila 4 miliona izbjeglica, dodajući da Europa treba preuzeti odgovornost u vezi s pitanjem izbjeglica.

Erdogan se u svojoj radnoj posjeti SAD-u sastao sa Trumpom pojedinačno kao i skupa sa delegacijama obje zemlje, a da su pri tome prisustvovali i neki republikanski senatori, prenosi TRT servis na bosanskom jeziku.

Erdogan je na jedno postavljeno pitanjerekao da je Turska zemlja u kojoj zivi najveći broj Kurda, kao i to da se u Tursku, za vrijeme bivšeg predsjednika Obame, u Tursku doselilo 350.000 Kurda iz Sirije te dodao: ”Ti koje vi nazivate Kurdima su teroristička organizacija PKK/PYD/YPG.”

Predsjednik Erdogan je rekao da je terorist Mazlum Kobani (kojega je Trump nazivao generalom) pod kodnim nazivom, posinak lidera separatističke, terorističke organizacije PKK.

Istakao je da Turska poduzima ogromne napore u vezi s uspostavom sigurne zone na sjeveru Sirije.

“Turska je pripremila planove i projekte u sigurnoj zoni na sjeveru Sirije za milione Sirijaca”, dodao je Erdogan, napominjući da je Turska primila nekoliko miliona izbjeglica u svoju zemlju.

“Na sirijske izbjeglice smo potrošili 40 milijardi dolara, a nažalost, iz Europe smo dobili samo 3 milijarde eura”, kazao je turski predsjednik.

Trump je istakao da je Turska primila 4 miliona izbjeglica, dodajući da Europa treba preuzeti odgovornost u vezi s pitanjem izbjeglica.

– Turska želi otvoriti novo poglavlje u odnosima sa SAD

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Washingtonu izjavio da je Turska odlučna otvoriti novo poglavlje u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama u skladu s duboko ukorijenjenim savezništvom s tom zemljom, objavila je Anadolu Agency (AA).

“Ostajemo posvećeni našem sporazumu sa SAD-om radi trajnog rješenja za krizu u Siriji”, kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Dodao je da je na desetine hiljada nedužnih poginulo jer poziv Turske za uspostavom sigurne zone nije proveden na vrijeme.

Erdogan je istakao da je tokom razgovora s predsjednikom Trumpom ponovio zahtjev da se obustavi prisustvo terorističke organizacije FETO u SAD-u.

“Uručili smo im mnoge dokumente (u vezi sa izručenjem lidera FETO-a Fetullaha Gulena), posebno tokom ove posjete. Nadam se da će, u skladu s priloženim dokumentima, i oni nama izručiti ovog teroristu onako kako i mi njima izručujemo teroriste kada ih traže”, kazao je Erdogan.

Istakao je da Turska i SAD samo dijalogom mogu prevladati izazove u vezi sa sistemom S-400 i F35.

“Smatramo da ne treba miješati politička i ekonomska pitanja. Naši ministri naporno rade kako bi bio ostvaren cilj od 100 milijardi dolara trgovinske razmjene”, rekao je Erdogan, napominjući da njihove dvije zemlje također mogu zajedno raditi na upostavi mira i stabilnosti u Siriji te potpuno ukloniti terorističku organizaciju ISIS.

Istakao je kako Turska nema problema s Kurdima nego sa terorističkim organizacijama, PYD i YPG.

“Trenutno moja stranka ima više od 50 kurdskih zastupnika u parlamentu. Nemamo problema s Kurdima”, kazao je Erdogan te istakao da je vrlo važno nastaviti borbu protiv terorizma.

“Teroristi se ne dijele po rasi, naciji, religiji, domovini. Terorista je terorista. Ako se ne borite protiv terorizma, sutra ćete onda platiti još veću cijenu takvog pristupa”, kazao je Erdogan te dodao da je žalosno vidjeti da američki predsjednik shvata ozbiljno teroristu Ferhata Abdija Sahina.

Američki predsjednik Trump je istakao da je s predsjednikom Turske Erdoganom imao vrlo lijep i uspješan sastanak.

“Predsjednik Turske Erdogan bori se protiv terorizma jednako kao i mi”, kazao je Trump, dodajući da su on i Erdogan tražili od njihovih saradnika da “odmah rade na rješavanju pitanja S-400”.

Napomenuo je da je Turska na izbjeglice potrošila 40 milijardi, a Europa 3 milijarde dolara, dodajući da je potrebno zarobljenike ISIS-a poslati nazad u Europu.

Naglasio je da Turska pomaže mnogo u borbi protiv ISIS-a, hvatajući sve teroriste ISIS-a koji bježe iz zatvora pod kontrolom YPG/PKK-a.

“Predsjednik Erdogan također ima vrlo dobre odnose s Kurdima. U Turskoj ima mnogo Kurda i u toj zemlji uživaju sve vrste mogućnosti”, kazao je Trump.

Napomenuo je također da su SAD i Turska “postigle ogroman napredak” u cilju postizanja obima bilateralne trgovinske razmjene u iznosu od 100 milijardi dolara.

Erdogan boravi u radnoj posjeti u Washingtonu na poziv predsjednika Trumpa. U brojnoj delegaciji predsjednika Erdogana se nalaze i njegova supruga Emine, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, ministar trezora i finansija Berat Albayrak, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministrica trgovine Turske Ruhsar Pekcan, šef predsjedničkog ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin.

Izvor: AA, TRT 

Foto: Predsjedništvo Republike Turske, https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/112536/-turk-amerikan-iliskilerinin-guclu-bir-zeminde-ilerletilmesi-ve-is-birligimizin-derinlestirilmesinde-hemfikiriz-

Povezane vijesti