Aktuelno Društvo Sandžak Turska

Erdogan upoznat sa naporima BNV-a na očuvanju bošnjačkog nacionalnog identiteta i rješavanja statusa regije Sandžak

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan drugog dana zvanične posjete Beogradu je primio predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasminu Curić i predsjednike sandžačkih opština.

Predsjednica Curić je u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka, poželjela dobrodošlicu predsjedniku Erdoanu riječima da je on lider koji povezuje predstavnike država i naroda na Balkanu i motiviše ih na saradnju.

Predsjednica Curić zahvalila se predsjedniku Erdoanu na posjeti i obraćanju u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u oktobru 2017. godine čime je bošnjačkom narodu ukazana velika čast, te da ta posjeta za Bošnjake predstavlja historijski događaj.

“Bošnjačko nacionalno vijeće u skladu sa zakonima ove države i kroz institucije sistema pokušava da obezbjedi opstanak bošnjačkog naroda sa bošnjačkim nacionalnim identitetom i rješavanje statusa regije Sandžak. Bošnjaci imaju aktuelan problem u obrazovanju gdje je konstatovana drska diskriminacija djece bošnjačke nacionalnosti pri upisu u škole, kao i u oblasti informisanja, gdje imamo primjer odbijanja zahtjeva Vijeća za redakciju na bosanskom jeziku od strane RTS-a.”, istakla je Curić, saopšteno je iz BNV-a.

Predsjednica Vijeća je, kako se dodaje, na sastanku iskazala zahvalnost predsjedniku Erdoganu za sve razvojne projekte koje je Republika Turska realizovala i koje podržava u Sandžaku i napomenula da je Sandžak i dalje ekonomski najnerazvijenija regija sa prosječnom nezaposlenošću iznad 55 posto.

Povezane vijesti