Aktuelno Politika Sandžak

Esad Džudžo objavio da je uputio ostavku u Bošnjačkom nacionalnom vijeću

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudo saopštio je da je uputio ostavku na mjesto vijećnika u najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka u Srbiji.

“U cilju očuvanja svega što je postignuto u proteklom periodu i sprječavanja daljih podjela unutar Bošnjačkog nacionalnog vijeća i uopće bošnjačkog naroda, danas sam podnio neopozivu ostavku na mjesto vijećnika BNV u Republici Srbiji. A teške riječi koje su ovih dana izgovarane o meni, ostat će trajni biljeg na one koji su ih izrekli, a ne na onome o kojem su izrečene”, naveo je Džudžo na svom fb profilu.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća je za SNews rečeno da o ostavci Džudža još nisu zvanično obavješteni i da se ostavka podnosi ovjerena kod notara kako bi je verifikovala Republička izborna komisija (RIK).

Radio Stoplus i sarajevski heftičnik STAV su prethodno objavili da je Džudžo ostavku uputio na ruke Sulejmana Ugljanina, nosioca liste”Samoopredjeljenje” i Saita Kačapora, nosioca liste “Vakat je”.

U ostavci je naveo:
“Želim da izrazim zahvalnost svim saradnicima i svim vijećnicima na saradnji u dosadašnjem procesu ostvarivanja prava i sloboda, kao i poboljašanju položaja bošnjačkog naroda u Sandžaku.
Apelujem na sve vijećnike i pozivam sve vijećničke liste, političke partije i druge organizacije koje se zalažu za prava Bošnjaka, na jedinstvo u cilju rješenja položaja bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka, za šta sam kao predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća ponudio i adekvatan i ostvariv model.
U proteklih nekoliko decenija svu svoju energiju, ljubav i znanje posvetio sam poboljšanju položaja Bošnjaka na svim prostorima na kojim žive i rješavanju statusa Sandžaka.
Ostajem na usluzi Bošnjačkom nacionalnom vijeću, Stranci demokratske akcije Sandžaka i svom bošnjačkom narodu za sve vrste i oblike djelovanja kojim mogu doprinijeti u daljem ostvarivanju tih plemenitih ciljeva.”

Ostavku na mjesto vijećnika juče je podniio prof. dr. Sead Šemsović.

Pod naslovom “Institucije” Džudžo je juče na društvenim mrežama objavio: “Oni koji su me birali, mogu me i razriješiti, ako imaju većinu. Ostalo je historija”.

On je 17. juna, nakon što je od njega lista “Samooredjeljenje” zatražila da podnese ostavku poručio da to neće učiniti.

U svojstvu predsjednika BNV-a Esad Džudžo je uputio poziv vijećnicima za, kako je naveo, 3. sjednicu BNV, koja je zakazana za danas u 17 sati.

Povezane vijesti