Aktuelno Politika Sandžak

Evropskoj uniji, OEBS-u i Savjetu Evrope upućen zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je danas (petak) Evopskoj uniji, OEBS-u i Savjetu Evrope, zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja, saopšteno je danas na konferenciji za medije u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru.

Predsjednik Izvršnog odbora (IO) BNV-a Hasim Mekić je rekao da je “polazeći od neotuđivog prava na samoopredjeljenje, slijedeći politiku mira, tolerancije i saradnje sa drugim narodima, a u cilju očuvanja nacionalne samobitnosti i zaštite individualnih i kolektivnih prava bošnjačkog naroda u Sandžaku, Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na svom zasjedanju održanom 23. maja 2019. godine, donio Odluku o pokretanju Inicijative za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Sandžak”.

Predmetnom inicijativom zatraženo je uspostavljanje specijalnog statusa za regiju Sandžak kao modela za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Sandžak.

“Specijalni status Sandžaka predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana. Sandžak u kojem su konstitutivni narodi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi, treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu.Specijalni status Sandžaka predstavlja efikasno rješenje političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda na Balkanu”, rekao je Mekić ističući da je za ovaj projekat je posebno zainteresovan bošnjački narod u Sandžaku čija je politička egzistencija dovedena u pitanje.

On je podvukako da “republički organi Srbije i Crne Gore, više od 100 godina, na teritoriji Sandžaka neodgovorno, nelegalno i nelegitimno vrše vlast, te da srpske oružane snaga nad Bošnjacima i Albancima u Sandžaku imaju isključivo represivnu funkciju”.

Mekić je, u obraćanju sa vijećnicima liste “Samoopredjeljenje” podsjetio da, kako j kazao, nakon raspada bivše SFRJ status Bošnjaka i Sandžaka nije riješen.

“Bošnjaci ne prihvataju ovakav težak i neizvjestan položaj i ne slažemo se sa postojećim stanjem. Bošnjacima su neophodni efikasni zaštitni mehanizmi i institucije da bi osigurali biološki opstanak i političku egzistenciju u Sandžaku”, poručio je.

Mekić je, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi oprečnih stavova predstavnika dviju lista koju čine većinu u navišem predstavničkom tijelu Bošnjaka u Srbiji, naglasio da BNV radi u punom kapacitetu na osnovu zakona i akata Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

On je podsjetio da su dvije liste “Samoopredjeljenj” i “Vakat je” potpisale predizborni sporazum kojim se definiše minimum zaštite nacionalnih prava.

“U tom sporazumu postoji član 6 koji definiše minimum zaštite nacionalnih prava Bošnjaka”, naglasio je Mekić.

Lista “Samoopredjeljenje” i lista “Vakat je” potpisali su sredinom oktobra 2018. godine, u Novom Pazaru, Sporazum o saradnji na odbrani i zaštiti vitalnih bošnjačkih nacionalnih interesa i predizbornoj i postizbornoj saradnji u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Sporazum su potpisali ovlašteni zastupnici lista, Ahmedin Škrijelj u ime “Samoopredjeljenja” i Esad Rahić u ime liste “Vakat je”.

Povezane vijesti