8 Decembra, 2023
Aktuelno Srbija

Evropska komisija: Srbija ne napreduje u pravosuđu

Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi ili pravosudni sistem, dok je umjereni napredak registrovan kada je u pitanju borba protiv korupcije (strukturne reforme i saradnja između agencija) i reforma javne administracije, navodi se u izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije.

Izveštaj će tokom dana biti predstavljen u Briselu.

U izvještaju, u koji je N1 imao uvid, navodi se i da je Srbija ostvarila napredak kada je riječ o ekonomskim i fiskalnim pitanjima. Navodi se i da je došlo do smanjenja budžetskog deficita i razumna fiskalne aktivnosti, ali da nema fiskalnih reformi.

Navodi se da je država i dalje ključni igrač u ekonomskoj sferi, dok privatni sektor ima problema zbog vladavine prava.

Konstatuje se da je došlo do smanjenja nezaposlenosti, najniža u poslednjoj dekadi, ali ističe da je razlog obimno iseljavanje.
Veće su eksterne razlike, ali se one neutrališu visokim prilivom stranih investicija, dodaje se.

Međutim, piše u izvještaju, Srbija mora odrediti prioritete i kontroiu investicija, pogotovo onih međudržavnih.
U izveštaju se kaže da je registrovan napredak u okviru pravnih odredbi kada je u pitanju biznis, zaštita intelektualne svojine ili zaštita konkurencije.

Navodi se i da je obrazovanje problem odnosno da ne odgovara zahtevima tržišta.

Kada je reč o izborima, konstatuje se da je svima omogućeno učešće i kampanja, ali da su najveći mediji favorizovali vladajuće sterukture.

Dodaje se da je dijalog od suštinske važnosti i da nijedna preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) nije ispunjena, a da sastav parlamenta ne pogoduje političkom pluralizmu.

Navodi se da postoji ozbiljna zabrinutost zbog političkog uticaja na pravosuđe.

U borbi protiv korupcije postoji delimičan napredak, piše u izvještaju, kao i u borbi proitiv organizovanog kriminala. Kad je reč o korupciji postoji ozbiljna zabrinutost jer nema mehanizama prevencije niti je smanjen broj suđenja.

U vezi sa medijima se navodi da Srbija ima medijsku strategiju, ali nedostaje primjena. Ozbiljna zabirnutost, piše u izveštaju, postoji zbog pretnji, uznemiravanja i nasilja nad novinarima.
Piše i da dolazi do preusmeravanja novca iz budžeta, što na lokalnom nivou mediji koji prikazuju drugačije mišljenje ne mogu izbalansirati.

Kada je reč o odnosima u regionu, Srbija je pohvaljena zbog posvećenosti regionalnoj saradnji.
Konstantovano je da su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, ali da je neophodno postići sporazum.
Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, piše u izvještaju Evropske komisije koji prenosi N1.

Izvor: N1

Povezane vijesti

%d bloggers like this: