Društvo Srbija

FakeNews Tragač: Zlatni Pinokio za „Alo“, Srebrni „Informeru“, a Bronzani „Kuriru“

Portal Fake News Tragač je objavio da na svoj 1. rođendan, 24. decembra 2018, dodeljuje nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana prema evidenciji tog portala najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

Tim portala “Tragač lažnih vijesti” koji se bavi deokonstrukcijom lažnih vijesti je istražio 116 manipulativnih sadržaja i u laži uhvatio 123 medija, koji su zbirno posmatrano 485 puta objavili dezinformacije.

“Zlatnog Pinokija za 2018. godinu dobija Alo, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili preneo čak 33,6 odsto. Ovaj medij se tokom prethodne godine istakao izuzetnim kreativnim doprinosom političkoj i nacionalističkoj propagandi. Pogledajte kako je, na primer, Alo ekonomistu Armenda pretvorio u genetičara Mrmenda, predstavnice benda Pusi Rajot u maskirane ustaše, a indijskog dobročinitelja u IT stručnjaka iz Beograda”, piše na stranici fakenews.rs.

Dalje se navodi da je Srebrnog Pinokija u foto-finišu zaslužio Informer, sa učešćem od 32,8 odsto. Ovaj medij je, između ostalog, slagao da su učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ ugrozili život pacijenta u kolima hitne pomoći, kao i da su reprezentativci Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u fudbalu nosili crne dresove po uzoru na dresove NDH. Informer se „proslavio“ i „svjetskom ekskluzivom“ o ubijenom novinaru Džamalu Kašogiju, koju je potom obrisao.

Bronzani Pinokio pripao je Kuriru, koji je prenio 30,2 odsto dezinformacija iz korpusa lažnih vijesti. Kurir se, ukazuje FakeNews, istakao podgrijvanjem mita o Srbima kao najstarijem narodu, pokušajem demantovanja Nase, ali i plagiranim kolumnama Živorada Nikolića.

TOP 10 generatora i prenosilaca lažnih vijesti zaokružuju, ovim redosledom, Srbija danas, Srpski telegraf (i njegov portal Republika), Blic, Večernje novosti, Telegraf, Tanjug i Pink.

Tragač lažnih vijesti u srbijanskim medijima podvlači i da pri razmatranju rezultata treba imati u vidu da je u Srbiji registrovano više od 2000 medija i da ne postoji ni dovoljno dobar način ni dovoljno velik tim da kontinuirano i sistematski provjerava sadržaj svakog od njih.
Pažnja tima Fake News Tragača bila je prvenstveno usmjerena na medije sa najširim potencijalnim dometom, dakle na dnevne listove, televizije sa nacionalnom frekvencijom i najposećenije portale.

“Redakcija Fake News Tragača će ove nedelje dobitnicima nagrada poslati plakete i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija, uz napomenu da u bajci na koju referišemo drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi. U tom svetlu, nadamo se da će se mediji naredne, 2019. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju”, porućeno je iz Fake News Tragača.

Izvor: http://fakenews.rs/2018/12/24/zlatni-pinokio-za-alo-srebrni-informeru-a-bronzani-kuriru/

Povezane vijesti