24 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Novi Pazar Sandžak

Figurina “Pazarka” otvara novu fazu u proučavanju prošlosti Novog Pazara

U Muzeju “Ras” danas je prikazana prahistorijska antropomorfna figurina pronađena u ataru sela Požežina, kod Novog Pazara, Ta glinena figura, kako se procjenjuje, je stara 7.000 godina, kolokovijalno su je nazvali “Pazarka”, što je običaj sa prvo pronađenim figurinama poput Vinčanke, Vidovdanke.

Arheolog Mustafa Baltić je ya SNEWS rekao da je figura pronađena u decembru 2022. godine prilkom zemljanih radova za gasovod. Glinena figurina hronološki pripada vinčanskoj kulturi i to najstarijoj fazi i ukazuje da su na području ovog kraja postojale ljudske zajednice od najstarijh vremena.

Baltić je, iako je van konteksta, kazao da je nezahvalno je govoriti o starosti, ali da su procjene da figurina potiče sa početka petog milenijuma stare ere.

“U pitanju je figurina sa jako izraženim ženskim dijelovima tijela, velikim gluteuosom i naznačenim grudima i vulvom, ukrašena je urezima i vjerovatno je bila ofarbana okerom čiji su tragovi ostali u urezima koji mogu simbolizirati nakit ili odjeću. Glava je u obliku ovnujskih rogova što je slučaj i sa manjom figurinom pronađenom pored nje. Nema ekstremitete, najelelementarnije, samm crticama, označene oči, a nos jako izdužen pa bi se moglo reći da čitava glava ima taj očni oblik”, pojasnio je Baltić, dodavši da ona može da ima simboliku plodnosti ili totema.

Naglasio je da je ova glinena figura visine deset centimtar “izuzetno značajna jer možmo da vidimo razvoj najstarije prošlosti ovog kraja i postojanje prvih zemljoradničkih zajednica na ovim prostorima, razumjeti njihov život i način proizvođačkog života koji su osmislili”.

“Da bi se ustanovima veza sa ostalim lokalietam potrebna su istraživanja otvara novu fazu u proučavanju prošlosti ovog kraja”, ukazao je Baltić.

Figurina “Pazarka” je izložena u gradskm muzeju “Ras” i danas je promoisana povodom obiježavanja Dana grada i 562. rožendana Novog Pazara.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: