Aktuelno Društvo Sandžak Sjenica

Fijuljanin: S ponosom utvrđujemo prijedlog novih naziva ulica u Sjenici

Skupština opštine Sjenica trebalo da se na današnjoj sjednici izjasni o prijedlogu novih naziva ulica. Sa tim prijedlogom, slično kao u Novom Pazaru i Tutinu, izašla je SDA Sandžaka.

Predsjednik lokalnog parlamenta Sjenice Muhedin Fijuljanin je na svom fb profili napisao da se s ponosom utvrđuju prijedlog novih naziva ulica u tom gradu.

“Time ćemo ispraviti istorijsku nepravdu još od davne 1953. godine kada su naše ulice ponijele imena časnih ljudi koji međutim ne odražavaju nacionalni sastav stanovništva. Nakon punih 66 godina pripremili smo jedan prijedlog, koji može imati i sigurno da ima nekih manjkavosti, ali kojim se ispravlja ta nepravda koju trpimo vec decenijama. Utvrđivanjem novih naziva ulica više nećemo imati dvadeset ulica sa nazivom Nova, Peštersksa, Ahmeta ili Tadije Andrića. Sva ta imena će ostati ali će ostale ulice dobiti nova imena: bice tu i Amara Garibovića, i Hasan-age Zvizdica, i čuvene Sjeničke konferencije i ostalih drugih značajnih ličnosti i za Sjenicu i za Bošnjake, ali i za naše dobre komšije Srbe”, napisao je Fijuljanin.

On je pojasnio da će Odlukom vratiti tradicionalne nazive ulicama i naseljima, nazive po kojima ih običan narod prepoznaje i identifikuje: Bukreš, Medjureč, Muhadžer mahala, Suho polje, Pekarska mahala, Gliban, Ljumica sokak, Batlan, Lihaće itd, itd,

“Nakon utvrdjivanja pridloga novih naziva ulica u Sjenici možemo reći da smo na putu povratka svog dostojanstva i na putu učvršćenja dobrih međususjedskih odnosa i produbljivanju veza izmedju Bošnjaka i Srba”, poručio je Fijuljanin i pozvao sve odbornike da podrže prijedloge, ako imaju kakve primjedbe da predlože bolje nazive – rado cemo ih prihvatiti, a

Fijuljanin je građanima Sjenice želio unaprijed čestitati što će, kako je napisao, preko svojih predstavnika ostvariti svoj lokalni sjenički identitet.

On je pojasnio da su do sada prihvatili prijedloge svih političkih stranaka i pojedinaca bez obzira o kojoj se stranci radi.

“Odluka koju smo pripremili uvažava nacionalna osjećanja i srpskog i bošnjackog naroda i priblizžno odražava njihovu srazmjernu zastupljenost u ukupnom stanovništvu s tim što je više naziva dato ipak manje zastupljenom srpskom narodu. Ko je za to da Sjenica dobije nazive ulica po volji Sjenice, taj je za Sjenicu”, zaključio je predsjednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin.

Povezane vijesti