Aktuelno Društvo Novi Pazar

Fondacija Front: Stop bahatom parkiranju u Novom Pazaru (FOTO/VIDEO)

U Novom Pazaru je, kao jedan do ključnih društvenih i urbanih problema, registrovan problem nepropisnog parkiranja i uzurpacija trotoara i javnih površina. Zbog velikog broja automobila, nedovoljnog broja parking mjesta ali i selektivnog i neažurnog rada saobraćajne policije i pauk službe u svako doba dana u užem centru i u svim dijelovima grada je moguće registrovati parkirana vozila na trotoarima, prolazima, pješačkim zonama…Nerijetko se primjete i službena vozila policije koja su tu “po službenoj dužnosti”.

Fondacija Front je u ukazivanja na ovaj problem i alarmiranaj javnosti emitovala video spot, s posebnim akcentom na majke s djecom u kolicima.

Problem nepropisno parkiranih vozila je sve veći u našem gradu. Majke koje guraju kolica, osobe sa invaliditetom i ostali građani svakodnevno su u problemu.
Budi heroj, misli na druge i ne parkiraj vozilo nepropisno!

Istraživanje Fondacije Front je pokazalo da su 95 posto novopazarskih ulica zakrčene i neprohodne za majke koje guraju kolica sa bebama i djecom, kao i osobe s invaliditetom.

Novi Pazar je grad koji se konstantno susreće sa problemom nepropisno parkiranih vozila, a više od sto ispitanih majki se složilo sa problemom bahatog parkiranja

“Svakodnevno se majke sreću sa problemima i rizikom dok prolaze trotoarima. Imaju samo jedan izbor, da spusta teška kolica na ulicu i rizikuju svoj i život djeteta, kako bi nastavile hodanje. Najteži put za svaku majku, kao i lica s invaliditetom su najčešće putevi do zdravstvenih ustanova, škola, centra…Neohodno je naći rješenje za ovaj problem koji postaje veći iz godine u godinu”, poručuje se u video poruci.

Ukazuje se da je neohodno podizanje svijesti kod građana kao i stalno opominjanje da “trotoari nisu parking mjesta” i da moramo misliti jedni na druge.

“Kada vidite majku da gura kolica neophodno je da usporite vozilo, oslobodite joj prostor ili čak zaustavite vaše vozilo, izađete i pomognete joj. Ukoliko vidite osobu s invaliditetom u kolicima neophodno je da usporite vozilo i nikako je ne pretičete. Djeca ovog grada su djeca svih nas, potrebno je veoma malo strpljenja i razumjevanja da bi se majka i djeca osjetili bezbjedno na našim ulicama. Budite heroj zajendice, ne parkirajte vaš automobil nepropisno”, ukazuju iz Fondacije Front.

Na društvenim mrežama već nekoliko godina postoje stranice na kojima se objavom fotografija ukazuje na bahate vozače koji na nepropisan, ali i često drzak način, parkiraju svoja vozila ne mareći na građane i ostale učesnike u saobraćaju.

Grupa “Stop bahatom parkiranju u Novom Pazaru”, kako stoji u opisu jedne od stranica, ima za zadatak da probudi svijest našim vozačima da ne parkiraju svoje automobile “gdje se njima ćefne” nego da za promjenu nađu parking.

Redakcija SNews-a je sa društvenih mreža i iz svoje arhive izabrala nekoliko desetina fotografija sa “autentičnim primjerima bahatog parkiranja”, javnosti na uvid i za primjer. Na prikazanim fotografija se vidi da takvih loših primjera ime među pripadnicima policije i vozačima čija su vozila registrovana u drugim dijelovima Srbije.

Podsjećamo da Novi Pazar ima pauk službu, policijsku upravu, te da je prema podacima Prekršajnog suda u Novom Pazaru tokom 2018. godine najviše kazni za prekršaje bilo iz oblasti bezbjendosti saobraćaja.

Povezane vijesti