Aktuelno Društvo Globus Politika Srbija

Generalni sekretar Muslimanske svjetske lige se sastao sa Vučićem, Ljajićem i patrijarhom Irinejom

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić primio je danas generalnog sekretara Muslimanske svetske lige – Rabite Mohammed bin Abdul Karim Al-Issa, sa kojim je razgovarao o koracima za unaprjeđenje saradnje, izrazivši zadovoljstvo što ona počinje ovom posjetom.

Kako je saopšteno iz Kabineta Predsjednika Srbije Vučić je pozdravio aktivnosti Rabite sa ciljem promocije tolerancije, međuverskog dijaloga i poštovanja verskih prava. On je, s tim u vezi, istakao da su od velikog značaja veze koje Rabita uspostavlja u pravoslavnom svijetu, te u tom smislu posebno cijeni i današnji sastanak generalnog sekretara Al-Isaa sa patrijarhom srpskim Irinejem.

“Poštujemo muslimansku zajednicu u Srbiji i s velikom pažnjom brinemo o njenom položaju, a da isto tako uvažavamo sve islamske zemlje. Tradicija i kultura različitih islamskih zemalja su bliske srpskom narodu i kroz Pokret nesvrstanih zemalja. Zato i sada, kao suverena i nezavisna zemlja, želimo da produbimo saradnju sa Muslimanskom svjetskom ligom i Organizacijom islamskih zemalja”, rekao je predsednik Vučić i naveo primjer dobrih odnosa i odlične ekonomske saradnje Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Generalni sekretar Rabite je tokm sussreta sa Vučićem rekao da “sa velikom radošću posjećuje Srbiju, u koju je došao prijateljski i s ljubavlju, a otići će oplemenjen srpskim vrijednostima”. On je naglasio koliko cijeni trud predsjednika Vučića za očuvanje harmonije ne samo u Srbiji, nego i u svijetu.

“Predsjednik Vučić i generalni sekretar Muslimanske svjetske lige Al-Issa su se dogovorili da u Beogradu ove godine bude održana konferencija Rabite, posvećena vezama pravoslavlja i islama, kao i drugih religija, na koju bi došli predstavnici različitih vjerskih zajednica iz cijelog sveta, čime bi i Srbija bila predstavljena kao zemlja otvorena za sve vjere i narode”, navedeno je u saoopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Predsjednika Srbije.

Na sastanku s Al-Issao prisustvovali su vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije, reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović i muftija beogradski i vojni Mustafa ef. Jusufspahić.

– Ljajić: Rabita da podrži napore Srbije da bude posmatrač u Organizaciji islamske konferencije

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je sa generalnim sekretarom Muslimanske svetske lige (Rabita) Mohamedom Al-Isaaom razgovarao o unaprjeđenju odnosa između naše zemlje i pomenute organizacije, koja predstavlja jedan od najuticajnijih faktora među državama islamskog svijeta, navode iz Vlade Srbije.

Ljajić je na sastanku uputio molbu Al-Issau da Muslimanska svjetska liga podrži napore Srbije za dobijanje statusa posmatrača u Organizaciji islamske konferencije, jer je to od velikog značaja ne samo za odnose sa državama islamskog svijeta, već je od izuzetne važnosti i za sve muslimane koji žive u Srbiji.

Ljajić je takođe pozvao Muslimansku svjetsku ligu da razmotri mogućnost izgradnje kulturnog centra ze međuverski dijalog u Srbiji.

– Odnosi između islama i pravoslavlja kjučni za toleranciju u svijetu

Srpski patrijarh Irinej dočekao je generalnog sekretara Svetske muslimanske lige – Rabite šejha Al-Issau u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu rečima dobrodošlice, izrazivši radost zbog posjete kojom se ukrepljuje saradnja između pravoslavnih hrišćanskih i muslimanskih vjerskih velikodostojnika, objavila je Patrijaršija SPC-a.

Šejh Mohamed bin Abdul-Kerim Al-Issa je zahvalio Patrijarhu srpskom Irineju na srdačnoj dobrodošlici i toplom prijemu, naglasivši značaj međuverskog mira i dijaloga u svijetu i regionu.

Tokom susreta, Muhamed Al-Issa je istakao značaj Srbije, kao multinacionalne i multikonfesionalne države u međuverskom dijalogu, ne samo u regionalnim, već i u širim međunarodnim okvirima.

Al-Issa je naveo i da su odnosi između islama i pravoslavlja kroz istoriju bili od ključne važnosti za razvoj vjerske tolerancije među narodima i državama, kao i da su te relacije izuzetno bitne i u današnje vrijeme.

Sa delegacijom Muslimanske svjetske lige susretu u Patrijaršiji SPC-a takođe su prisustvovali velikostojnici Islamske zajednice Srbije (IZS).

Generalni sekretar Muslimanske svjetske lige – Rabite, Mohammad bin Abdul Karim Al-Issa boravi u zvaničnoj trodnevnoj posjeti Srbiji i Islasmkoj zajednici Srbije.

On će, prema programu posjete, učestvovati na okruglom stolu predstavnika traradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, u a petak, 7. februra, nakon džume namaza a u Bajrakli džamiji, biće uručeno najviše odlikovanje Islamske zajednice Srbije i dodjela počasnog doktorata na Univeriztetu Alfa BK.

Mohammed bin Abdul Karim Al-Issa, predvodit će delegaciju visokih islamskih učenjaka koji će nakon Beograda, 9. februara posjetiti mjesto genocida i memorjijalni centar “Potočari” u Srebrenici.

Kako se navodi u saopštenju koje prenosi N1 BiH, posjeta je dio međunarodnog obilaska mjesta gdje su se desili nepravda i progon, gdje će predstavnici lige osuditi gnusne zločine protiv čovječnosti, bez obzira na identitet ili vrijednosti koje su slijedili izvršitelji ili zločinci.

Foto: predsjednik.rs, Vlada R. Srbije, Patrijaršija SPC

Povezane vijesti