Aktuelno Društvo Novi Pazar

Ifeta Radončić preselila na ahiret

Nakon duge bolesti, u 65. godini života, noćas je na ahiret preselila Ifeta Radončić, predsjednica Skupštine Grada Novog Pazara i dugogodišnji visoki funkcioner SDA Sandžaka.

Ifeta Radončić je bila jedna od vodećih ličnosti političkog i društvenog života Sandžaka, velika borkinja za prava svog naroda i svoje zemlje Sandžaka bila je i višedecenijska podrška Bošnjačkom nacionalnom vijeću, objavilo je predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka.

“Rahmetli Ifeta Radončić se cijelog svojeg života nesebično zalagala za svoj narod, radeći na ekonomskom i društvenom razvoju svoje zemlje – Sandžaka. Bošnjačko nacionalno vijeće izražava duboko žaljenje zbog gubitka osobe koja je ostavila neizbrisiv trag na ekonomski i društveni razvoj Sandžaka. Molimo Allaha dž.š. da joj podari džennet, a porodici sabur.”, navedeno je iz Vijeća.

Ifeta Radončić rođena je 1955. godine u Sjenici. Završava Gimnaziju Sjenici, a potom Ekonomski fakultet u Beogradu, smjer ekonomske politike i planiranja. Radni odnos započinje kao profesor ekonomske grupe predmeta u OC „Zenun Hasković“ u Novom Pazaru (1978-1982). Od 1982. do 2002. godine radi u Opštini Novi Pazar, kao šef odsjeka za društveno planiranje. Od 2002. do 2007. godine radi kao načelnik Odjeljenja za privredu, finansije i razvoj opštine Novi Pazar. Od 2007. do 2009. godine, kao načelnik Uprave za naplatu javnih prihoda opštine Novi Pazar. Od 2010. do 2011. godine radi kao inspektor terenske kontrole u Upravi za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara. Od 2011. do 2014. godine obnaša funkciju pomoćnika direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Vlade Republike Srbije. Od 2014. do 2016. godine radi kao inspektor naplate u Gradskoj upravi za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara. Bila je i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

Aktivno je učestvovala u realizaciji brojnih projekata i osnivanju nekoliko bitnih institucija u Sandžaku, kao što su Agencija za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA), Turistička organizacija u Novom Pazaru, Novopazarski sajam tekstila, Carinska ispostava u Novom Pazaru i druge. Od aprila mjeseca 2017. godine do danas bila je predsjednica Skupštine Grada Novog Pazara.

Ifeta iza sebe ostavlja puno započetih projekata usmjerenih na poboljšanje položaja svog naroda i svoje zemlje kojoj je posvetila cijeli svoj život.

Ifeta Radončić je iza sebe ostavlja dvoje djece, sina Orhana i ćerku Almu te supruga dr. Dževada Radončića.

Dženaze će se klanjati danas u Stambol džamiji sa Džume namaza, a obaviće se na mezarju Gazilar.

Povezane vijesti