Globus

Prve muslimanke u U.S. Congressu

Ilhan Omar (Somalija)i Rashida Tlaib (Palestina) su u četvrtak, položivši ruku na Kur’an, položile zakletvu u američkom Kongresu čime su postala prve musimanke i zastupnice 116. saziva federalnog predstavničkog i zakonodavnog doma SAD.

Ilhan Omar je svjetskon javnosti postala poznata kada je prije tri godine izabrana u Zastupnički dom Skupštine savezne države Minnesota.

“Ilhan Omar je postala prvi Amerikanka somalijskog porijekla koja je izabrana za u zakonodavno tijelo jedne savezne države, i tako postala simbol i nada za druge imigrante, muslimane u Americi, ali i diljem svijeta, pogotovo za žene”, prenijele su tada Vijesti Glasa Amerike (VoANews).

Omarova je u četvrtak, na ceremoniji polaganja zakletve u Capitolustavila ruku na Kur’an i postala zastupnica Kongresa Sjedinjenih Država.

Na svom twitter nalogu je poručila: “Kao klinka sam u našim klubovima u svojstvu prevodioca pomogala svome djedu i on je bio taj koji je izazvao moje interesovanje za politiku. Voljela bih da je mogao biti ovdje i svjedočiti ovom historijskm trenutku, ali dok sam polagala zakletvu i držala svoju ruku na njegov Kur’an osjećala sam njegovo prisustvo. Zajedno sa najnaprednijom i najrazličitijom grupe lidera koju je ovaj Dom ikada video zaklela sam se kao član 116. saziva Kongresa. Od izbjegličkog kampa do dvorana Kongresa, nisam mogao ni sanjati da će to biti moguće. Sada počinje pravi posao.Ja vam obećavam da ću neumorno raditi na borbi protiv mržnje i da povratim našu demokratiju za sve koji zovu Ameriku kućom, ali to ne mogu sama. Tvoja podrška me je dovela tako daleko, i trebam te sada, više nego ikad”.

Ona je od svojih birača zatražila podršku ističući da će mjeseci koji predstoje biti teški.

“Napadi na mene će biti zbog toga kako izgledam, mojih religioznih uvjerenja, i zato što koristim svoj glas da ukažem na nepravdu. Biće onih koji kažu da žena treba da zna svoje mjesto, onih koji kažu da sam previše otvorena. Ali mi znamo da vremena poput ovih pozivaju na hrabrost, moralnu jasnoću i hrabru akciju. Danas počinjemo taj posao, zajedno”, poručila je kongresmen Omar.

Američki mediji su joj dali publicitet i podjećaju da je “neobično putovanje jednu somalijsku izbjeglicu dovelo od izbjegličkog kampa u Keniji, do Zastupničkog doma Skupštine savezne države Minnesota.

Iz Udruženja američkih muslimana u Minnesoti je poručeno da Omarova nije pobijedila zahvaljujući samo glasovima dijaspore, već glasovima svih Amerikanaca kojima se dopala njena platforma, te da će cijeli svijet primijetiti kao nešto dobro.

Uz osudu Trumpove politike, nehumano postupanje prema porodicama na granici, univerzalnu zdravstvenu zaštitu, besplatnu školarinu i oproštaj studentskog duga su dio njene politike.

“Završićemo Trumpovo zatvaranje i pokrenuti istrage o njegovim zločinima, i po potrebi započeti postupak za opoziv. Hrabar program koji ste mi poslali na Kongres ne može uspjeti bez snažnog kretanja na ulicama. Zato vas molim da ostanete angažovani, ostanite u kontaktu i pridružite mi se na svakom koraku u ovoj borbi”, zključila je kongresmen iz redova Demokrtaske partije Ilhan Omar.

Izvor: vaonews

Foto: fb Ilhan Omar

Povezane vijesti