19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

Ilon Mask kupio Twitter za 44 milijarde dolara

Twitter je pristao na ponudu Ilona Maska ”tešku” 44 milijarde dolara, zvanično je saopštila kompanija. Dogovor završava ciklus u kojem je izvršni direktor Tesle i SpaceX postao vlasnik popularne društvene mreže.

Do dogovora je došlo nakon što je Mask prošle sedmice otkrio da je pripremio 46,5 milijardi dolara za kupovinu kompanije, a zatim je dao svoju konačnu ponudu. Upravni odbor Tvitera sastao se u nedjelju kako bi procijenio ponudu, a večeras je donio odluku. Tviter je pristao na dogovor od 54,20 dolara po deonici.

Mask je na Twitter u ponedjeljak napisao kako se nada da će čak i njegovi najgori kritičari ostati na Twitteru, jer to znači sloboda govora“.

Dionice Twittera porasle su za 4,5 posto u trgovanju prije otvaranja berze u Njujorku na 51,15 dolara.

Mask, najbogatija osoba na svijetu prema Forbsu, naveo je da Tvwitter mora biti privatan kako bi rastao i postao prava platforma za slobodu govora.

Često je isticao da ova platforma treba da postane istinski promoter slobode govora i najavio borbu protiv “trolova”i smanjenje cijene na “Twitter Blue premium” usluzi i zabranu reklamiranja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: