Aktuelno Novi Pazar Politika

Imamović: Editi Radetinac uskraćena osnovna ljudska prava

Narodni polanik SDA Sandžaka u parlamentu Srbije Enis Imamović izjavio je danas da je Edita Radetinac, nakon što su je pripadnici MUP-a u Novom Pazaru nasilno odvojili od djece, sedam sati provela u pritvoru u kome su joj uskraćena osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na advokata.

“Nijedno opravdanje ne može postojati za ovakvo iživljavanje policije nad građanima. Sandžaku trebaju institucije u koje građani imaju povjerenja i koje rade u korist naših građana. Ovakva policija apsolutno ne liva nikakvo povjrenje građana”, rekao je Imamović na konferenciji za novinare organiziranoj povodom slučaja Edite Radetinac.

On je poručio da će put do istine i pravde tražiti u raznim vidovima protesta, te da je ovo pokušaj da se problemi rješavaju u okviru institucija sistema.

“Ukoliko taj sistem nastavi da ignoriše naše zahtjeve radićemo da napravimo neki bolji sistem”, istakao je on i odgovarajući na pitanje u vezi saradnje bošnjačkih stranaka u vezi ovog slučaja pitanje podvukao da ovo nije pitanje samo jedne stranke već čitavog naroda.

On je dodao da su poslanici SDA Sandžaka u Skupštini Srbije uputili poslanička pitanja ministru policije i ministarki pravde povodom ovog slučaja i zatražili da dostave pojedinačno, imena,funkcije i radna mjesta svih radnika MUP-a koji su učestvvali u ovom nasilju i obavjeste ih šta su preduzeli protiv svakog od njih poimenično.

Kako je ocjenio Imamović ovakvi policajci su izgubili pravo na svaki kontakt sa građanima.

“Imajući u vidi dosadašnje ponašanje policije u Sandžaku, te brojne neriješene zločine u kojima je učestvovala policija Republike Srbije jasno je zašto je ovaj slučaj unio ogroman nemir i uznemiorio javnost u Sandžaku. Razlog tome leži i u činjenici da ni jedan pripadnik srpskih oružanih snaga nije kažnjen za zločine počinjene na Bošnjacima”, istakao je zvaničnik SDA Sandžaka ponovivši stav te stranke da sve dok se ne usaglasi nacionalna struktura zaposlenih sa nacionalnom strukturom strukturom stanovništva u svim sandžačkim opštinama Bošnjaci će u svim srpskim oružanim snagama vidjeti objektivnu opasnost i prijeteću oružanu silu.

Enis Imamović je zatražio najmoguću hitnu reakciju, zbog, kako je rekao, toga što je policija danima ćutala, a kada su vidjeli da je javnost odlučna da ovome stane na put onda su objavili “nespretno saopštenje”.

“Saopštenje je samo po sebi ruganje građanima. Trebali su to odmah da urade, a ne da čekaju šest dana da vide da li smo mi ozbiljni u namjeri da zaštitimo naše građane. Sama činjenica da policija ima tu namjeru da malojletnoj djeci usadi strah i da maltretira roditelje pred maloljetnom djecom govori o kakvoj svijesti se radi kada su u pitanju državni organi Republike Srbije u Novom Pazaru, zaključio je Imamović.

Edita Radetinac iz Novog Pazara je u obraćanju javnosti izjavilad da je 31. jula ove godine u prostorijama PU Novi Pazar, verbalno i fizički, u prisustvu dvoje maloljetne djece, maltretirana od strane službenika MUP-a Srbije.

PU Novi Pazar je u saopštenjem u nedjelju naveče, 4. avgusta, negirala te optužbe navodeći da su netačni navodi da su E.R. (42) pretukli policijski službenici veća da je ona gađala olovkom službenicu, napala dvije policijske službenice, te da je osnovni javni tužilac u Novom Pazaru naredio da se privede i protiv nje podnese krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Prema tvrdnji Edite Radetinac i PU Novi Pazar ona je 31. jula otišla u prostorije PU Novi Pazar kako bi podigla ličnu kartu za svog sina, a do nesporazuma je došlo nakon kraće rasprave sa službenicom na upravnim poslovima zbog parčeta papira i olovke.

Slučaj u vezi Edite Radetinac osudili su prethodno predstavnici Stranka pravde i pomirenja (SPP), u čijim prostorijama je u subotu održana konferncija za novinare, i zastupnik Sandžačke demokratske partije (SDP).

Povezane vijesti