Aktuelno Politika Srbija

Imamović: Izjava ministra policije alarmantna, pretenzije na teritoriju Bosne i Hercegovine

Narodni poslanik SDA Sandžaka u srbijanskom parlamentu Enis Imamović je ocjenio da je “izuzetno alarmantna izjava ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je događaje na Kosovu pokušao poistovjetiti sa time da Srbija ukine granice sa ‘republikom srpskom’ “.

“Nebojša Stefanoviću, ne samo da Kosovo i ‘republika srpska’ nisu isto, nego je očigledno da Vučićev agresorski režim svoju nemoć na Kosovu, pokušava izliječiti pretenzijama na teritoriju Bosne i Hercegovine. Zato je ova izjava još jedan u nizu dokaza da kad Vučić kaže ‘Kosovo’ zapravo misli ‘republika srpska’, u kojima mašta da izgubljeno Kosovo može nadomestiti uzimanjem ‘republike srpske'”, objavio je Imamović na svom fb profilu..

Prema njegovom stavu, agresorske izjave, poput ove Nebojše Stefanovića, pored najoštrije osude i upozorenja, zahtjevaju hitnu reakciju međunarodne zajednice.

“Imajući u vidu da je ista ovakva velikosrpska ideologija, te pokušaj osvajanja upravo na ovog dijela Bosne i Hercegovine doveo do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Prijedoru i drugim dijelovima manjeg bh entiteta”, poručio je Imamović.

Šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je u nedjelju, nakon sjednice Biroa koja je održana u zgradi Predsjedništva Srbije, da najava ukidanja granice između Kosova i Albanije ugrožava regionalnu stabilnost i prava Srba na Kosovu.

Srbijanski zvaničnik je hipotetički uporedio Kosovo i manji entitet u Bosni i Hercegovini, Republiku Srpsku.

„Posebno zabrinjava činjenica da nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice. Republika Srbija, na ozbiljan i odgovoran način, traži od Evrope i sveta da reaguju i spreče dalje ugrožavanje stabilnosti u čitavom regionu Jugoistočne Evrope. Šta bi sad mi trebali da radimo? Ako bi se ponašali na isti način, to bi značilo da bi trebali da isto uradimo sa Republikom Srpskom. Onda se postavlja pitanje kako bi svet reagovao? Da li možete da zamislite da bi svi onda ćutali? Dakle mi samo upozoravamo na ponašanje koje je potpuno suprotno Rezoluciji 1244, međunarodnom pravu i koje ne utiče ni na koji način da se regionalna stabilnost poveća, već naprotiv, da se naruši“, upozorio je Stefanović nakon sednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, na kojoj je posebno razmatrana aktuelna situacija na Kosovu.

Ministar Stefanović je istakao i da je na današnjem sastanku donijet i zaključak da je potrebno da se pojača i osnaži kontraobavještajna djelatnost svih službi bezbjednosti na teritoriji Republike Srbije.

Povezane vijesti