Aktuelno Politika Sandžak

Imamović odgovorio Zukorliću: Minimum je prihvatanje Platforme o specijalnom statusu Sandžaka

Narodni poslanik Enis Imamović je poručio večeras da je “Bošnjacima Sandžaka najprije potrebna ozbiljna analiza da li uopšte treba da učestvuju na izborima koje organizuje Vučićev fašistički režim u svojoj najopasnijoj fazi – fazi raspadanja”.

On je naveo da se dijalog o tome mora voditi u okvirima Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) kao najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka.

“U ovom trenutku ne vidim nijedan razlog zbog koga bi Bošnjaci trebalo da daju legitimitet izborima koje organizuje kriminalno-nacionalistički režim koji je iz Akcionog plana izbacio sve zahtjeve da se riješe nagomilani problemi Bošnjaka. Režim koji je nastavio politiku negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, nastavio sa zataškavanjima zločina u Sandžaku i koji bezobzirno osporava prava Bošnjacima na identitet, jezik, obrazovanje i informisanje, ne samo da ne može organizovati izbore u Sandžaku, nego se kao takav mora smatrati prijetećom silom po Bošnjake”, ocjenjuje Imamović u svom ličnom stavu.

Prema njegovom mišljenju svaka, pa i najmanja podrška ovom režimu predstavlja podršku agresivnoj pretenziji na terotoriju Bosne i Hercegovine i pokušaju otimanja manjeg bh entiteta “RS”-a, reaktiviranju genocidne politike prema Bošnjacima, pa i destabilizaciji Crne Gore i čitavog regiona.

– Vučićev “trojanski konj” u Sandžaku

Komentarišući današnji poziv predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Mumare Zukorlića liderima Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije(SDA) Sandžaka, Rasimu Ljajiću i Sulejmanu Ugljaninu da zajedno izađu na predstojeće lokalne i parlamentarne izbore i okupe se oko ista osnovna načela vezana za Sandžak, položaj Bošnjaka i Islamsku zajednicu, te formiranje jedinstvene bošnjačke liste, Imamović ovakav poziv za izlazak na izbore ocjenjuje, bezuslovno prihvatanje ovakvih uslova, ocjenjuje kao direktnu podrška i “davanje legitimiteta poljuljanom Vučićevom režimu”.

Prema njegovom stavu “svako ko bez ikakvog razmišljanja poziva da se na njih izađe je ništa drugo do samo još jedan Vučićev ‘trojanski konj’ u Sandžaku”.

Imamović je izrazio određen stepen sumnje u iskrenost Zukorlićevog poziva da se dođe do minimalnog konsenzusa između tri bošnjačke političke stranke i formira se bošnjačka lista.

“Nadam se da je ovaj poziv iskren i da ovo nije samo novi pokušaj da se na jednu zajedničku listu sakrije od političke odgovornosti za štetu koju je nanio, nakon što mu to nije pošlo za rukom na izborima za reisu-l-ulemu IZ-e u BiH. Uporno odbijanje da se na svim prethodnim izborima formira jedinstvena bošnjačka lista, zatim odbijanje u prethodne četiri godine da se formira bošnjački-sandžački poslanički klub, korišćenje bošnjačkih glasova za lične privilegije i trgovinu u Beogradu, blaćenje bošnjačkih političkih lidera, pa čak i teške laži o ‘podjeli 20.000 pušaka Bošnjacima u Sandžaku’ je sve što je Zukorlić uspio uraditi kao dio Vučićeve kamarile”, napisao je Imamović na svom fb profilu.

Konstatira da afera za aferom sustižu sve aktere Vučićevog režima, tako da je samo pitanje vremena kada će svjetlo dana ugledati i izborne krađe, medju kojima su i one koje je režim izvodio u Sandžaku.

“Minimum da bi Bošnjaci i drugi građani Sandžaka izašli na ove izbore, je prihvatanje Platforme o specijalnom statusu Sandžaka, koji pored ostalog podrazumjeva da se Sandžak definiše kao posebna izborna jedinica u svakom smislu iz koje se bira najmanje 20 narodnih poslanika”, poručio je Imamović uz naglasak da je ovo njegov lični stav.

Povezane vijesti