Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Imamović: Uspostaviti komitet EU za Sandžak

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović pozvao je komesara Olivera Varhelja da institucijama EU prenese potrebu za uspostavljanjem komiteta EU za Sandžak, po modelu koji je postojao u okviru mirovnih konferencija u Hagu i Londonu. On je evropskom zvaničniku prenio stav prema kojem ne postoji ni minimum uslova za učešće građana Sandžaka na parlamentarnim i lokalnim izborima, 26. aprila ove godine.

Imamović se danas u Skupštini Srbije sastao sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i pregovore o proširenju Oliverom Varheljom, u okviru posjete visoke delegacije EU Parlamentu Republike Srbije.

Pored komesara Varhelja u delegaciji EU bili su i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i Šefica delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon.

Kako je saopšteno iz SDA Sandžaka Imamović je na sastanku istakao da je SDA Sandžaka parlamentarna stranka koja 29 godina zastupa interese Bošnjaka i svih građna Sandžaka i jedan od vodećih boraca za evropske i NATO integracije ove zemlje, te da je dala značajan doprinos približavanju Srbije EU.

“U okviru izrade akcionih planova Vlada izbacila sve prijedloge i zahtjeve legitimnih predstavnika Bošnjaka. Zato Bošnjaci ne priznaju ovaj akcioni plan i smatraju ga nelegalnim i nelegitimnim” zaključio je narodni poslanik SDA Sandžaka. SDA Sandžaka traži da se u okviru integracijskih reformi uspostave stabilni mehanizmi za biološki opstanak i političku egzistenciju Bošnjaka, a kao jedan od najvažnijih mehanizama predstavio Platformu o specijalnom statusu Sandžaka i rješavanje statusa Bošnjaka”, predočio je Imamović tokom susreta sa evropskim zastupnicima.

On je dodao da sve dok se ne prihvati Platforma od specijalnom statusu Sandžaka “ne postoji ni minimum uslova da Bošnjaci i drugi građani Sandžaka učestvuju na predstojećim izborima”.

Povezane vijesti