Aktuelno Društvo Sandžak Srbija Tutin

Imamović: Viši sud u Novom Pazaru nije u stanju da radi stručno i profesionalnu i da se odupre pritiscima

“Odbijanjem da preuzme slučaj ubistva Fahrudina Skrepa, Viši sud u Novom Pazaru danas je de fakto priznao da nije u stanju da radi stručno, profesionalno, a u prvom redu da nije u stanju da se odupre političkim pritiscima. Ostaje samo da se zamislimo koliko je slučajeva do danas prošlo kroz ovaj sud, a da je zbog nedostatka medijske i druge pažnje bez ikakvih posljedica nezakonito presuđivano usljed političkih pritisaka moćnih vladajućih stranaka”, naveo je u reagiranju naorni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, povodom vijesti da je Vrhovni kasacioni sud delegirao Viši sud u Užicu da vodi krivični postupak protiv policajca iz Tutina, Raice Beloice, optuženog da je u oktobru 2017. godine godine ubio Fahrudina Skarepa (22) iz sela Pokrvenik.

Imamović je istakao da SDA Sandžaka godinama upozorava da u sudovima i tužilaštvima u Novom Pazaru i cijelom Sandžaku (izuzev zaista rijetkih časnih pojedinaca) vlada nestručnost, politička podobnost vladajućoj stranci, kriminal i korupcija.

“Ukoliko na sve to, dodamo i aparthejd koji se sprovodi nad Bošnjacima u ovim državnim organima, vidimo da u Sandžaku prava i pravde nema ni u tragovima. Nakon ovog cirkusa, postavlja se pitanje šta da očekujemo od sudjenja za ubistvo Ernada Bakana u Beogradu!? Zar je ovo ta “pravda” koja je presudila Fahrudinu Mavriću, koji danas nevin truhne u zatvoru!? Srbijo, sram te bilo!”, stoji u objavi Enisa Imamović.

Novopazarski Radio Sto plus je danas objavio da je odluka o delegiranju Višeg suda u užicu u ovom slučaju donijeta nakon obrazloženog i osnovanog prijedloga Višeg suda u Novom Pazaru da se za vođenje postupka odredi drugi stvarno nadležan sud.

Kao razloge za određivanje drugog suda za postupanje Viši sud u Novom Pazaru naveo je da bi na nepristrasnost i pravičnost postupka pred tim sudom mogli da utiču “otvorena medijska kampanja, reagovanja političkih partija i nevladinih organizacija koje su pozivale građane na proteste”.

“S obzirom na saopštenja nevladinih organizacija, političkih subjekata i održane proteste građana, što sve u javnosti može stvoriti predstavu da je ugrožena nepristrasnost suda, te je u cilju isključenja svake sumnje u pogledu pristrasnosti suda i obezbeđenja prava na pravično suđenje, odlučeno da se ovaj krivični postupak sprovede pred Višim sudom u Užicu”, navodi se u rešenju Vrhovnog kasacionog suda, prenosi Radio Sto plus.

Kako se dalje navodi odluka da se postupak vodi pred Višim sudom u Užicu donijeta je imajući u vidu i to što je u avgustu ove godine Više tužilaštvo u tom gradu podnijelo otpužni akt protiv policajca, a po ovlašćenju Apelacionog tužilaštva u Kragujevcu iz januara 2018. godine.

Po prijemu optužnog akta Viši sud u Užicu se proglasio mjesno nenadležnim, a spise predmeta dostavio Višem sudu u Novom Pazaru, kao mjesno i stvarno nadležnom, nakon čega je taj sud predložio Vrhovnom kasacionom sudu da odredi drugi sud za vođenje postupka.

Beloica je optužen da je u noći između 29. i 30. septembra 2017. godine, dok je bio u akciji sprečavanja šverca, u blizini sela Dolovo kraj Tutina, ubio Skarepa.

On se tereti da je pucao na vozilo kojim je upravljao Skarep. Metak je prošao kroz staklo na vozačevim vratima i teško ranio mladića koji je povredama podlegao u novopazarskoj Opštoj bolnici.

– Postoji svjedok ubistva

Tužilaštvo ga je nakon deset mjeseci od ubistva optužilo da je počinio krivično djelo ubistvo na mah, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Podsjećmo da je Beloci je nakon ubistva određen pritvor. Na prijedlog Višeg tužilaštva u Novom Pazaru Viši sud mu je pritvor odredio zbog, kako je tada saopšteno, okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati postupak utjecajem na svjedoke kao i zbog činjenice da mu se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo za koje je zaprećena kazna zatvora veća od deset godina, a težina posledice krivičnog djela je dovela do uznemirenja javnosti koje može ugroziti vođenje krivičnog postupka.

Prena informacijama iz izvora bliskih istrazi okrivljeni policajac Raica Beloica se kobne noći, uoči ubistva, dobrovoljno javio da učestvuje u patroli u selu Dolovo, predočavajući tadašnjem načelnilu PS u Tutinu Nerminu Zećiroviću da ima dojavu o švercerima akcizne robe.

Postoje i nepotvrđeni navodi u vezi ovog slučaja da je Beloica, nakon što je pucao u Skarepa, vidjevši šta se desilo, pokušao da izvrši samoubistvo. Na mjestu ubistva sa Beoicom ostao je i mladić koji je bio u vozilu sa Skarepom i svjedok je tog događaja.

Pokušavajući da mu spase život tadašnji načelnik tutinske policije Nermin Zećirović je, vozeći munjevito i rizikujući svoj život, prevezao do novopazarske bolnice teško povrijeđenog Skarepa koji je podlegao povredama.

Na prijedlog Visokog savjeta sudstva (VSS), u septembru 2019. godine, za novu predsjednicu Višeg suda u Novom Pazaru srbijanski parlament je izabrao sudiju tog suda Slađanu Čolović.

Većinu u srbijanskom parlamentu predvode naprednjaci Aleksandra Vučića, a dio vladajuće većine čine Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića i Strankaa pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića.

Bošnjački poslanici iz redova SDPS- a-a i SPP-a se za sada nisu oglašavali nakon odluke Vrhovnog kasacionog suda o delegiranja postupka Višem sudu u Užicu.

Povezane vijesti