Art Kultura Novi Pazar Priboj

Iskusni nerv rasplamsava svježu umjetničku liniju

Akademski slikar Hido Mašličić je umjetnik koji tajne ne ostavlja samo za svoja platna već ih daruje mladim talentima. U posljednjih tridesetak godina više od sto pedeset mladih slikara iz svih krajeva Srbije prošlo je kroz njegov uporni pedagoški rad u kome “iskusni nerv rasplamsava svježu umjetničku liniju”.

On tvrdi da većina ljudi može da savlada slikarstvo, ali talenti se odvajaju time što brže rješavaju probleme.

“Dok sam radio u školi, slao sam radove mojih talentovanih učenika na bezbroj državnih i međunarodnih konkursa. Djeca su dobijala nagrade širom svijeta, čak i u Brazilu, ali ja nikada nisam htio da ih ostavim samo na dva časa likovnog već sam želeo da ih dublje nadahnem”, rekao je Masličić.

On se 1999.godine doselio iz Priboja u Novi Pazar.

“Nemam statistiku koliko je mojih učenika upisalo likovne akademije ili arhitekturu. Ali ponosim se svim njihovim uspjesima. Ne znam da li se više ponosim svojim slikama i nagradama ili njihovim brzim sazrijevanjem”, izjavio je Masličić.

Ranije, u Priboju, Masličić je prepoznao talenat u Nailu Ćeloviću koji od 1992. godine živi u Holandiji gdje je veoma uspješan, priznat i poznat slikar.

Shvatanje cjeline koja se sastoji iz mora detalja, osnovna je odlika Masličićevog pedagoškog rada. Ipak, talenti propadaju bez rada i obrazovanja.

“Kada dotaknu samosvojnost u mislima i pretoče je na platna, ja ih ostavljam da rade i da se obrazuju na svim poljima, da čitaju i otovre sebi vidike, jer samo čitanjem i radom moći će da odu dalje”, zaključio je Masličić.

Povezane vijesti