Aktuelno Društvo Novi Pazar

Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) traži podizanju srušene Ejup-begove džamije

Medžlis IZ-e Novi Pazar Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) izrazio je danas očekivanje od gradonačelnika Novog Pazara Nihada Biševca da se opredjeli ka ponovnom podizanju srušene Ejup-begove džamije.

Ilustracije planiranog platoa kod Kulturnog centra Novi Pazar

U pismu koje je ispred Medžlisa IZ-e Novi Pazar gradonačelniku Biševcu uputio predsjednik Medžlisa Enver Gicić navedeno je da je opće poznato da se, na lokalitetu pored Kulturnog centra gdje se trenutno izvode određeni radovi, nekada nalazila Ejup-begova džamija koja je 60-ih godina porušena.

“Riječ je o parceli koja spada u oduzetu vakufsku imovinu čija restitucija je u toku u skladu sa Zakonom usvojenim 2006. godine. Član 36. zabranjuje dalji promet predmetne imovine koja je u postupku restitucije. Vjerujem da ste kao gradonačelnik svjesni važnosti obnove porušenih džamija, kao i vraćanja oduzete vakufske imovine.Tokom izvođenja pomenutih građevinskih radova na lokalitetu su otkriveni ostaci temelja Ejup-begove džamije, u šta smo se uvjerili na foto-snimcima koje smo dobili od građana”, naveo je Gicić, objavljeno je na sajtu Mešihata IZuS.

On naveo da u duhu Zakona i interesa građana, Islamske zajednice i grada, od Biševcaočekujemo da planove uređenja ovog prostora opredijeli prema ponovnom podizanju srušene Ejup-begove džamije, a “to znači isključiti planiranje gradnje bilo kog drugog objekta na tom prostoru”.

“U tom cilju spremni smo na punu saradnju”, poručio je Gicić.

Pozivajući se na knjigu “Tijesna čaršija”, atuora Ramiza Crnišanina Mešihat IZuS je ranije objavio da je u 16. stoljeću sagrađena je Ejup-begova džamija koja se još naziva i Madeni Sinan džamija, po svom graditelju Madeni Sinanu. Ejub-beg je, kasnije, bio njen obnovitelj, pa je ponijela i njegovo ime. Ovo je inače bila džamija manjih dimenzija, niskog minareta, čiji je donji dio bio od kamena, a gornji od drvene konstrukcije. Nalazila se u Agar mahali i imala vrlo lijepe ćilime.

Foto: mesihat.org

Povezane vijesti