Aktuelno Društvo Sandžak Srbija Turska

Islamska zajednica u Srbiji: Oštro osuđujemo djelovanje čelnika i predstavnika Dijaneta

Sabor Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je na redovnom zasjedanju u subotu donio zaključak o osudi čelnika i predstavnika Uprave za vjerske poslove Republike Turske – Dijaneta zbog, kako je navedeno, miješanja u unutarnje stvari Islamske zajednice u Srbiji i podrške aktivnostima paravjerske tvorevine u razbijanju jedinstva Islamske zajednice.

“Oštro osuđujemo destruktivno djelovanje čelnika i predstavnika Uprave za vjerske poslove Republike Turske – Dijaneta na području Islamske zajednice u Srbiji koje se ogleda u davanju podrške paravjerskoj tvorevini pod imenom ‘Islamska zajednice Srbije’ te izdvajanju značajnih finansijskih sredstava za mjesečno plaćanje grupe bivših službenika Islamske zajednice koji su se okrenuli protiv svoje zajednice”, saopćio je na svojoj zvaničnoj internet stranici Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

Članovi Sabora IZ-e u Srbiji tokom zasjedanja u subotu, 23. marta 2019. godine

Kako je navedeno ovakvo djelovanje Dijaneta u suprotnosti je sa Ustavom i drugim općim aktima Islamske zajednice, temeljnim principima islama, interesima Islamske zajednice i muslimana, te ulogom i doprinosom sandžačkih Bošnjaka u odbrani turske države gdje su položeni životi desetina hiljada šehida iz Sandžaka.

“Miješanje u unutarnje stvari Islamske zajednice na području druge države također je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima zemlje u kojoj živimo”, navedeno je iz te islamske zajednice.

Zatraženo je od čelnika Dijaneta da, kako stoji u saopćenju, prestanu sa ovakvim ponašanjem te da shvate i prihvate da je podrška jedinstvenoj Islamskoj zajednici u Srbiji njihova vjerska i moralna obaveza.

Na redovnom zasjedanju Sabora Islamske zajednice u Srbiji obratio se predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić

– U suprotnom prekidamo odnose

U zaključku je upućen poziv predsjednika Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoanu “da hitno zaustavi pomenute aktivnosti predstavnika Dijaneta koje idu u pravcu podrivanja njegovog autoriteta i ugleda kod muslimana Republike Srbije, kao i ugleda države Turske, te narušavanja vjekovnih bratskih odnosa između Bošnjaka i Turaka”.

“U suprotnom, bićemo primorani donijeti odluku o prekidanju odnosa sa Upravom za vjerske poslove Republike Turske – Dijanetom”, navedeno je u zaključku koji je objavljen na zvaničnom sajtu Islamske zajednice u Srbiji.

Prethodno je saopćeno da je na redovnom zasjedanju Sabora Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), održanom 23.03.2019. godine, kojem su prisustvovali i članovi Mešihata, rukovodioci ustanova, te predsjednici i glavni imami medžlisa Islamske zajednice, razmatran je i usvojen Izvještaj o radu organa, ustanova, službi i medžlisa Islamske zajednice, kao i završni račun Mešihata u 2018. godini i prijedlog budžeta za 2019. godinu.

Kako se navodi tom prilikom je konstatovano da je 2018. godina bila najuspješnija u dosadašnjem radu Mešihata na svim poljima, naročito u akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, organizaciji hadža i kurbanskoj akciji, te da je prema ostvarenim finansijskim rezultatima planiran za tekuću godinu i najveći budžet do sada.

“Sabor je najoštrije osudio zloupotrebu Bošnjačkog nacionalnog vijeća od strane njegovih čelnika u cilju direktne podrške i promocije paravjerskih struktura, čime je potvrđen kontinuitet učešća BNV-a u razbijanju jedinstva muslimana”, stoji u saopćenju Informativne službe Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Podsjećamo da su zvaničnici Srbije i Turske, pozdravili i čestitali izbor za predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka, pri Rijasetu Islamske zajednice Srbije, i sandžačkog muftije Seanada Halitovića, 9. februara 2019. godine u Tutinu.

Predstavnik Diyaneta u Ambasade Turske u Beogradu Fatih Yucel je u svojstvu izaslanika Diyaneta Republike pročitao pismo predsjednika Diyaneta, Uprave za vjerske poslove Republike Turske, Ali Erbaša koji je povodom održanih izbora za predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka i imenovanja sandžačkog muftije uputio čestititke Senadu ef. Halitoviću i muslimanima Sandžaka i Srbije.

Predstavnik Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Srbije Gavrilo Grban, pozdravljajući skup ispred Uprave i prenoseći čestitke direktora Uprave Mileta Radojevića je rekao da je izbor muftije sandžačkog veliki i značajan čin.

Takođe, izaslanik i savjetnik za vjerska i socijalna pitanja Ambasade Republike Turske u Beogradu Fatih Yucel je prisustvovao obilježavanju “Dana šehida Čanakkala” i u ime turskog ambasadora Tanju Bilgica pozdravio skup koji je u Novom Pazaru 18. marta organizirao Mešihat Sandžaka Islamske zajednice Srbije (IZS) .

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) i Islamska zajednica Srbije (IZS). Na čelu Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić, a na čelu Rijaseta Islamske zajednice Srbije je reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović.

Foto: Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS)

Povezane vijesti