Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Islamska zajednica u Srbiji: Rekordan broj hadžija

U organizaciji i posredstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji ove godine hadž će obaviti 240 lica, što je rekordan broj za 26 godina organiziranja obavljanja pete islamske dužnosti.

Kako je saopštio Mešihat IZ-e u Srbiji od tog broja 220 hadžija je sa područja Muftijstva sandžačkog, i to iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Prijepolja, a 20 hadžija iz Muftijstva preševskog.

Ovogodišnju ekipu vodiča predvodit će glavni vodič Rešad ef. Plojović, a o zdravlju hadžija brinut će dr Kemal Čašić.

Kao i svake godine, u prostorijama Mešihata je u četvrtak, 25.07.2019. godine obavljena vakcinacija hadžija, nakon čega je proučena hadžijska (ikrar) dova.

Tom prilikom, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić koji je govorio o značaju pete islamske dužnosti, uz napomenu da je i ova godina kada je u pitanju organizacija Hadždža rekordna.

“Učinili smo sve da na vrijeme se pripremimo, kako bi ste propisno obavili Hadždž i da se ako Bog da svi zdravo i veselo vratite svojim kućama i porodicama”. kazao je muftija Dudić.

Polazak hadžija koji putuju u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) planiran je u subotu 3. avgusta u jutarnjim satima sa aerodroma u Prištini, direktno za Džidu (Saudijska Arabija.

U organizaciji dvije islamske zajednice, Islamske zajednice Srbije (IZS) i Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) ove godine će hadž obaviti ukupno 425 vjernika.

Za 205 budućih hadžija Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) je u srijedu u novopazraskoj hali Pendik organizovao ispraćaj i ikrar (hadžijsku) dovu.

Foto: Mešihat IZ-e u Srbiji

Povezane vijesti